Het einde van de Spaanse siësta in zicht?

door admin
Het einde van de Spaanse siësta in zicht?

De meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur. Ze werken vervolgens door de 14 uur en beginnen dan aan een lunchpauze van twee tot drie uur, om vervolgens pas weer om 16:30 of 17 uur aan de slag te gaan. De meesten werken door tot een uur of 20. Dit betekent dat waar in de rest van Europa prime time op televisie rond 20 uur ligt, dit in Spanje pas om 22 uur is. Kinderen gaan ook pas tegen 22 uur à 22:30 uur naar bed. 

Consensus

Rajoy wil nu naar eigen zeggen ‘een consensus proberen te vinden zodat de werkdag om 18 uur eindigt’. Dit zei hij tijdens een partijbijeenkomst van zijn partij Partido Popular in Sevilla afgelopen zondag. Meteen buitelden de commentaren op dit voorstel over elkaar heen op sociale media en in nationale en internatiole pers. De waarnemend premier zou dit voorstel met name doen om stemmen te winnen bij de mogelijke verkiezingen eind juni. 

Geen nieuwe regering

Afgelopen 20 december waren er landelijke verkiezingen in Spanje. Het resultaat daarvan was dusdanig gefragmenteerd dat er tot op heden nog steeds geen nieuwe regering is samengesteld. Formatteur Pedro Sánchez is nog hard bezig een meerderheid in het parlement bijeen te krijgen. Dit wordt hem echter erg lastig gemaakt door de gefragmenteerde verkiezingsuitslag, waarbij vier partijen de grootste waren. Dit in tegenstelling tot alle voorgaande jaren sinds Spanje na de dood van Franco weer een democratie is. De twee partijen PSOE en PP bestuurden afwisselend het land en vaak ook met een absolute meerderheid.

Landarbeiders

Dat de siësta, die in Spanje allang niet meer wordt benut om te slapen, zolang duurt, stamt uit de tijd dat er nog voornamelijk landarbeiders waren. Om te voorkomen dat ze op de heetste uren van de dag op het land moesten werken, is die lange siësta ingevoerd. Dat concept is nu dankzij kantoorgebouwen met airconditioning praktisch volledig achterhaald. 

Klok gelijk met Engeland

Ook wil de premier kijken naar het gelijkstellen van de Spaanse tijd met die in Engeland en Portugal. Dat Spanje gelijk loopt met veel oostelijker gelegen landen zoals Italië, Slowakije en de Tsjechische Republiek stamt uit het jaar 1942. Generaal Franco wilde de klok gelijkstellen met die in het Duitsland van zijn nazi-vriend Hitler. Dit werd na het einde van de Tweede Wereldoorlog nooit teruggedraaid. 

Langer werken, minder productief

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Spanjaarden wel meer uren werken dan andere Europese werknemers, maar dat ze daarentegen minder productief zijn. Ze zouden twee uur meer werken dan de Britten en anderhalf uur meer dan het gemiddelde in de rest van Europa. Ook zou het inkorten van de werkdag Spanjaarden niet alleen productiever maken, maar er ook voor zorgen dat ze beter hun werkzame leven met dat van thuis kunnen combineren. Spaanse kinderen komen om 14 uur of 15 uur uit school en veel naschoolse activiteiten duren maar tot 17 uur. Een moment waarop veel Spanjaarden nog drie uur langer moeten werken. In die tijd moeten anderen de kindere opvangen. 

Kwaliteit van leven

Een gelijksoortig voorstel werd ook al in 2013 door een parlementaire commissie gedaan. Het afschaffen van de lange siësta zou de kwaliteit van leven van veel Spanjaarden doen laten toenemen, het geboortecijfers dat op dit moment het laagste is van Europa opstuwen en het aantal echtscheidingen doen verminderen. 

Dit vind je misschien ook leuk