Slimme dolfijnen vormen ware terreur voor Zuid-Spaanse vissers

door admin
Slimme dolfijnen vormen ware terreur voor Zuid-Spaanse vissers

Die aanvallen resulteren in een gemakkelijk maal voor de dolfijnen en in honderdduizenden euro’s schade als gevolg van de ‘gejatte’ vis en kapotte netten. Het probleem is inmiddels voor de vissers zo groot dat ze bij de autoriteiten hebben aangeklopt voor hulp. Dit initiatief kwam van de vissersfederatie van Caleta de Vélez, de meest productieve vissershaven van Andalusië. Volgens woordvoerder Mari Carmen Navas is er al sprake van honderdduizenden euro’s aan schade. Ook zijn er enkele vissers al failliet gegaan. Pogingen om de dolfijnen af te schrikken met aan de boten bevestigde luidsprekers die geluiden van orka’s nabootsen mochten maar eventjes baten. De dolfijnen hadden snel door dat er geen gevaar was en zetten hun gestructureerde acties voort. 

Volgens Miguel Angel Carmona van de vissersfederatie worden in 90% van de gevallen de netten vernield. Er is al voor 20.000 euro geïnvesteerd in nieuwe netten. Anderzijds moeten lonen betaald worden voor personen die de netten kunnen repareren. ‘Het zou logisch zijn dat de autoriteiten financiële hulp bieden, zoals in Italië ook wordt gedaan, of zoals in Spanje gebeurt bij veehouders wier vee door wolven wordt gedood. 

Carmona zegt dat de dolfijnen hun aanvallen twee jaar geleden nog veel verder van de kust deden. Nu hebben de dolfijnen zich gevestigd in de baai van Málaga.De vissers in Caleta de Vélez hebben besloten om in juni niet uit vissen te gaan. Deels om de boqueron (anchovis) te beschermen en deels om te kijken of de dolfijnen vertrekken door het gebrek aan volle visnetten om zich mee te voeden. 

Aangezien het gaat om een gewone dolfijn, de tuimelaar, die beschermd is, kan er weinig tegen gedaan worden. 

Dit vind je misschien ook leuk