Alleen rijken blijven huizen kopen in Spanje

door admin
Alleen rijken blijven huizen kopen in Spanje

Dat in tegenstelling tot de daling van 6,7% in de woningverkopen in mei, voor de zesde opeenvolgende maand, volgens gegevens van het College van Registrateurs die woensdag werden gepresenteerd. De rijke elite blijft dus huizen kopen terwijl de rest van de mensen zich terugtrekt van de markt vanwege de impact van inflatie en stijgende rentetarieven op hun huishoudelijke inkomens en toegang tot financiering en hypotheken.

De krant El Mundo noemt als voorbeeld een luxe vastgoedontwikkeling in de kustplaats Zahara de los Atunes in de Andalusische provincie Cádiz. Woningen tot 145 vierkante meter met prijzen van rond de half miljoen euro kunnen rekenen op een overweldigende belangstelling, volgens de Sevillaanse projectontwikkelaar.

Dezelfde ervaring hebben andere ondernemers die vastgoed verkopen in de ‘prime’ markt. De vermindering van het aantal transacties wordt veroorzaakt door een grotere economische instabiliteit en hogere toegangskosten tot de hypotheekmarkt. Deze twee factoren hebben veel minder invloed op kopers op de ‘prime’ woningmarkt. En als er al invloed is, is deze minder significant. 

Gemiddelde prijsstijging van 9%

Daarbij komt de schaarste aan aanbod in die gebieden, waar de hoge vraag de prijzen blijft opdrijven na de pandemie. Volgens de voorzitter van Grupo GS is de prijs per vierkante meter van dit soort woningen sinds vorig jaar met ongeveer 89% gestegen en ondanks dat blijft de vraag groter dan in voorgaande jaren vanwege het gebrek aan aanbod. 

Ruim 7.000 objecten van meer dan 3 miljoen euro

In Spanje staan meer dan 7.000 onroerendgoedobjecten van meer dan 3 miljoen euro te koop. Dat vertegenwoordigt 5% van de totale vastgoedmarkt, volgens het recente eerste rapport van de luxe onroerendgoedmarkt in Spanje, opgesteld door de verzekeringsmaatschappij Hiscox en het adviesbureau Catella.

Er zijn steeds meer kopers en investeerders met hogere budgetten die geïnteresseerd zijn in de aankoop ervan. Bij makelaar Engel & Völkers hebben ze in de afgelopen maanden een stijging gezien van het gemiddelde budget van hun klanten. Mensen met een groter vermogen worden minder beïnvloedt door de algemene economische onzekerheid en de gevolgen ervan. 

Het klantprofiel met budgetten tot onder een miljoen euro is meer afwachtend geworden in de afgelopen maanden als gevolg van de economische onzekerheid. 

Wie koopt?

De marktvoorspellingen wijzen desondanks niet op een verlaging van de prijzen. In tegendeel juist. Integendeel. “In het geval van nieuwbouw liggen de prijzen per vierkante meter tussen de 12.000 en 14.000 euro, terwijl de prijs voor bestaande woningen rond de 8.000 euro ligt (daarbij komt nog de kosten voor renovatie)”, zegt Barroso van Savills Research in El Mundo.

De prijs lijkt in ieder geval geen belemmering te zijn voor dit type kopers. Die zijn allemaal op zoek naar ruime en lichte woningen op goede locaties in stadscentra. Nationale kopers zijn nog steeds verantwoordelijk voor meer dan de helft van de aankopen op de luxe markt, maar buitenlandse kopers winnen terrein.

In Madrid is één op de vier kopers van luxe woningen buitenlands. Vroeger waren dat vooral Latijns-Amerikanen vanwege de grotere politieke, juridische en economische stabiliteit in Spanje, maar nu komen daar steeds meer kopers uit Colombia, Chili en Peru bij. De belangstelling voor de stad en specifieke wijken zoals Salamanca, chamberí en Retiro van Amerikanen en Fransen is ook toegenomen. 

Barcelona, Palma en Málaga zijn ook hotspots

Naast Madrid zijn Barcelona, Palma en Málaga ook hotspots op de markt. Málaga is een van de belangrijkste bestemmingen voor de welgestelden. Bovendien stimuleert ook de komst naar Spanje van de ‘premium’ digitale nomaden de high-end vastgoedmarkt.

Premium verhuur

Niet alleen de koopmarkt floreert als het gaat om luxe onroerend goed. Ook de vraag naar premium huurwoningen is de laatste tijd enorm gestegen, aangewakkerd door mensen die in stadscentra willen wonen zonder eigenaar te worden. De prijzen variëren afhankelijk van de grootte van het pand, maar die zijn volgens experts met 5% tot 15% gestegen vanwege het beperkte aanbod. 

Dit vind je misschien ook leuk