Alles over Corona tests in Spanje

door admin
Alles over Corona tests in Spanje

Testen is een belangrijk instrument in de bestrijding van het coronavirus. Ook in Spanje. Inmiddels wordt er allang niet meer alleen getest bij symptomen of bij het in aanraking gekomen zijn met iemand die positief is getest.

De tweede belangrijkste motivatie voor afnemen van een Covid-19 test op dit moment is een vakantie. Sinds landen reisbeperkingen zijn gaan opleggen om te voorkomen dat reizigers het coronavirus of vreemde varianten ervan mee naar huis nemen van hun vakantiebestemming, is testen voor je reis gemeengoed geworden. Maar net zoals het gemeengoed is geworden, is het aanbod van verschillende tests en bedrijven zo groot dat je ook kunt spreken van een test-doolhof.

Dat is niet in de laatste plaats te wijten aan het grote verschil tussen de reisbeperkingen die landen aan toeristen opleggen én aan het feit dat die maatregelen zo vaak wijzigen. Het ene land neemt genoegen met een antigeentest die maximaal 48 uur vooraf is genomen. Het andere land wil minimaal een negatieve PCR-test zien en eist daarnaast bijvoorbeeld nog dat je in quarantaine gaat na aankomst. Dan kunnen landen ook nog eisen stellen aan het soort test waarvan de uitslag als reisbewijs wordt geaccepteerd. Volg jij het nog?

 

Verschillende corona-tests

De PCR polymerase chain reaction-test

De PCR-test is de meest gebruikte en meest betrouwbare test. Deze toont specifiek stukjes genetisch materiaal van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 aan. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Of men neemt een speeksel test af: de te testen persoon spuugt in een tube. Dit gaat naar een laboratorium. De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die nog weinig virus heeft of weinig virus meer bij zich draagt.

LAMP-test

De LAMP (loop-mediated isothermal amplification)-test is net als de PCR-test een vorm van testen waarbij  stukjes genetisch materiaal worden gekopieerd of vermenigvuldigd. De manier waarop dat bij de LAMP-test wordt gedaan is volledig anders dan bij de PCR. Deze testmanier is sneller dan de PCR-test. Voor de LAMP-test zijn andere apparaten en stoffen nodig dan voor PCR-testen, zodat ze elkaar in dit opzicht bij eventuele schaarste aanvullen en niet beconcurreren.  

De antigeentest

De antigeentest toont antigenen van SARS-CoV-2 aan in neus- en/of keelslijm. Als je het virus bij je draagt, laat de antigeentest dat snel zien; meestal een kwartier na het opbrengen van het monster op de testcasette. De test is ook buiten het laboratorium te gebruiken. De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test. Vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn (zoals helemaal in het begin van een besmetting of juist aan het einde ervan) is de antigeentest vaak negatief. Wanneer er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn krijgt iemand mogelijk ten onrechte een negatieve testuitslag, terwijl de persoon wel COVID-19 kan hebben (gehad). Iemand kan echter ook vals positief testen. De uitslag wijst op een besmetting, terwijl dat niet zo is.

Zelftest (antigeen)

Een antigeen zelftest is een coronatest die je in een winkel of apotheek kunt kopen en zelf kunt afnemen. Zelftesten zijn bedoeld voor mensen zonder klachten, als aanvulling waarmee anders onopgemerkte besmettingen opgespoord kunnen worden. Zelftesten zijn niet bedoeld voor:

  • mensen met klachten
  • mensen die contact hadden met iemand met corona
  • mensen die terugkeren uit een hoog risicogebied

Zelftesten zijn minder betrouwbaar dan een PCR of antigeen test die door een professional wordt afgenomen. Er is dus een gerede kans dat iemand een negatieve testuitslag krijgt terwijl die persoon wél besmet is met SARS-CoV 2 en het virus mogelijk op anderen kan overdragen. Een reden daarvoor kan zijn dat mensen een wattenstaafje toch niet zo ver hun neus in steken als een ander dat bij hen zou doen. In dit geval kan een Salvia (speeksel)zelftest een oplossing zijn. Een positieve zelftestuitslag moet altijd bevestigd worden met een professioneel afgenomen PCR of Antigeentest bij een gezondheidsdienst.

 

Reizen naar en van Spanje

 

Maatregelen als je naar Spanje reist

Spanje eist van reizigers van 12 jaar en ouder een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een testbewijs. Dat testbewijs omvat een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur, of; een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 48 uur. In juli en augustus kunt u in Nederland een gratis coronatest laten doen voor uw reis. U mag naar Spanje reizen met een NAAT (PCR, TMA, LAMP)-test of een antigeen sneltest. Een zelftest voldoet niet aan de eisen.

Reizen van Spanje naar Nederland

Op dit moment vereist het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken van alle terugkerende reizigers uit Spanje een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een testbewijs. Dat testbewijs wordt geaccepteerd als u een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag heeft die is afgenomen maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland. Of als u een negatieve antigeentestuitslag heeft die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Een zelftest is niet toegestaan.

Reizen van Spanje naar België

De Belgische Federale overheid categoriseert de volgende gebieden in Spanje als rood ‘hoog risico’: Aragon, Catalonië, Cantabrië, La Rioja, Andalusië, Canarische Eilanden, Valencia, Asturië, Baskenland, Navarra, Madrid, Castilla y León, Extremadura, Balearen, Murcia, Galicië, Castilla-La Mancha, Melilla, Ceuta. Wie uit deze gebieden terugkeert naar België en 12 jaar of ouder is, heeft een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat nodig. Voor het vaccinatiecertificaat is een negatieve PCR-test nodig van maximum 72 uur oud.

 

Testen bij Salutlabs in Spanje

Om niet te verdwalen in het test-doolhof in Spanje, heeft een Nederlands bedrijf een goede oplossing. Dat is goed nieuws voor wie in Spanje in Barcelona (inclusief gebied er omheen), Ibiza, Mallorca, Menorca, Formentera of de Costa del Sol (tussen Marbella en Sotogrande) verblijft. In deze gebieden kun je bij Salutlabs een probleemloze, betrouwbare Covid-19 test bij je thuis laten bezorgen. Dat geldt ook als je in een vakantie-accommodatie verblijft zoals een hotel, een appartementencomplex of een vakantievilla. Zelfs op je jacht dat voor anker ligt in een van de havens in bovengenoemde gebieden weten de chauffeurs van Salutlabs je te vinden.

Een medewerker van Salutlabs bezorgt een doe-het-zelf-testpakket met daarin een niet-invasieve PCR-speekseltest of antigeentest. Na het testen neemt de chauffeur de test-kit weer mee en brengt deze naar het laboratorium. Zo ben je in 15 minuten klaar en hoef je op geen enkel moment te wachten. Je kunt lekker wat anders doen of nog even van je vakantie genieten voor je weer het vliegtuig in moet. Salutlabs garandeert je het testresultaat binnen 24 uur te laten weten. Niet alleen dat, je ontvangt daarbij een officieel goedgekeurd reiscertificaat per e-mail.

Boek een test bij Salutlabs

Via de website van Salutlabs.com kun je eenvoudig je test boeken. Selecteer de door jou gewenste dag en tijd om de COVID-19 test thuis te laten bezorgen. Daar laat je ook je adres en telefoonnummer achter zodat de chauffeur de test op tijd kan afleveren en kan bellen voor mogelijk lastig te vinden locaties. Als je op de website je postcode invult, kun je zien of Salutlabs ook bij jou kan thuisbezorgen. Zie voor de prijzen (inclusief een geldig reiscertificaat) de website. Betalen gaat gemakkelijk online met een credit card of iDeal.

Klik hier voor het actuele reisadvies van de Nederlandse overheid voor Spanje.

Klik hier voor het actuele reisadvies van de Belgische overheid voor Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk