Alles over de nieuwe toeristenkaart van Madrid

door admin
Alles over de nieuwe toeristenkaart van Madrid

De nieuwe toeristenkaart werd afgelopen maart gepresenteerd om een bezoek aan Madrid voor de toerist gemakkelijker te maken. De kaart biedt kortingen in musea, karakteristieke gebouwen en diensten in de hele Gemeenschap van Madrid, niet alleen in de hoofdstad.

31 instellingen nemen deel aan initiatief

Met de Madrid City Card kunnen bezoekers genieten van verschillende voordelen die zijn vastgesteld door de 31 instellingen die momenteel deelnemen aan het initiatief. Hieronder het wassenbeeldenmuseum, de stierenarena Las Ventas of bezoeken aan de stadions van Real Madrid en Atlético de Madrid, onder andere. Daarnaast zijn er passen voor het openbaar vervoer van de EMT, Metro en Cercanías-treinen.

Waar te koop?

Fysiek kan de toeristenkaart worden gekocht bij de VVV-kantoren op Plaza Mayor, Callao, Palacio Real, Paseo del Prado, Plaza de Cibeles en Museo Reina Sofía. Digitale aankoop is mogelijk via de officiële website om de kaart later bij dezelfde kantoren op te halen.

Opladen voor minimaal 1 en maximaal 5 dagen

Madrid City Card kan worden opgeladen voor minimaal één dag en maximaal vijf opeenvolgende dagen, met een prijs tussen de 8,40 en 26,80 euro. Kinderen onder de 11 jaar krijgen 50% korting, kinderen onder de vier jaar hebben gratis toegang tot alle voordelen die bij het abonnement zijn inbegrepen.

Pas bestaat ook in andere Europese steden 

Madrid is niet de eerste die met een dergelijk initiatief komt. Steeds meer steden bieden deze kaarten aan die toegang tot de meest emblematische plaatsen en het openbaar vervoer in één aankoop integreren. Het is echter niet in alle gevallen rendabel om een ​​City Card te krijgen, er zijn veel aspecten waar je vooraf rekening mee moet houden.

Toeristische vervoerspas

Het vaste tarief voor het openbaar vervoer dat wordt aangeboden door de Madrid City Card is een van de belangrijkste attracties. De prijs is inclusief onbeperkt reizen met de metro,  de korte afstandstreinen van Cercanías en de EMT, evenals de huurfietsen van Bicimad en 5% korting op Madrid City Tour-bussen. De prijzen zijn € 8,80 voor één dag, € 14,20 voor twee, € 18,40 voor drie, € 22,60 voor vier en € 26,80 voor vijf dagen.

Feit is dat het op dit moment niet winstgevend is om via de toeristenkaart toegang te krijgen tot het openbaar vervoer in de stad en regio. Tot 30 juni 2023 geldt er een korting van 60% op vervoerspassen voor de hele regio. Voor jongeren onder de 26 jaar wordt dat verlaagd van 20 naar 8 euro per maand. Dus de prijs van slechts één dag met deze kaart is 40 cent hoger dan het abonnement voor een hele maand.

Voor mensen ouder dan 26 jaar die tijdens hun verblijf het centrum van Madrid niet verlaten, is een vervoerspas ook voordeliger. Een maand opladen voor zone A (het centrum) heeft momenteel een prijs van 21,80 euro. Dat is enkele euro’s goedkoper dan de toeristenkaart voor vier of vijf dagen.

Tienrittenkaart voordeliger

Aangezien Madrid een stad is waar je naar de meeste belangrijke bezienswaardigheden in de binnenstad kunt lopen, is een tienrittenkaart ook een goedkopere optie dan de toeristenkaart als je weinig gebruik maakt van het OV. De goedkoopste kost € 6,10, terwijl de duurste, die de zones A tot C2 dekt, € 18,70 kost.

Fietsservice Bicimad voorlopig nog gratis

In het geval van Bicimad is de situatie vergelijkbaar. Tot 31 juli is de elektrische fietsservice gratis, dus om door de stad te fietsen heb je geen toeristenkaart nodig. Ook voor de toeristenbus heb je geen voordeel. Die biedt 10% korting aan op tickets als je die online boekt, terwijl de toeristenkaart 5% korting geeft.

Er zijn uitzonderingen waar de Madrid City Card wel aan te bevelen is. Heb je geen mogelijkheid om de vervoerspas aan te vragen, dan is het inderdaad voordelig om de toeristenkaart te gebruiken.

Culturele voordelen en museumtickets

Het culturele aanbod van de hoofdstad is zeer uitgebreid, er zijn zeer interessante gratis mogelijkheden waar je van kunt profiteren zonder ook maar een euro uit te geven. De overgrote meerderheid van de musea in Madrid geeft gratis toegang aan studenten en jongeren en ook aan mensen ouder dan 65 jaar.

Wanneer je niet in aanmerking komt voor deze voordelen, bieden veel musea gratis toegang op bepaalde dagen en tijden. Check daarom van tevoren de websites van de musea die je wilt bezoeken. Met de Madrid City Card krijg je gratis toegang tot de gemeentelijke musea, de Tempel van Debod, de tijdelijke tentoonstellingsruimte Conde Duque, het historische archief van de Real Hermandad del Refugio, de hermitage van San Antonio van Florida, het Prado Museum, het Planetarium en het Castillo de la Alameda.

Bijzonder is wel dat de meeste van deze bezienswaardigheden al gratis zijn zonder dat je daarvoor de toeristenkaart nodig hebt. Er zijn ook andere gebouwen die een korting in hun prijs hebben, zoals de San Fernando Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, de rondleidingen door de Bernabéu en de Cívitas Metropolitano, het wassenbeeldenmuseum, het Palacio de Liria, de Círculo de Bellas Artes, het bezoek naar de arena Las Ventas, het Lázaro Galdiano Museum, de kabelbaan, het Thyssen Museum en de vuurtoren van Moncloa.

Kaart vooral gericht op internationale toerist

Met een beetje moeite is het goed mogelijk om Madrid te verkennen en de meest emblematische plaatsen te zien zonder veel geld uit te geven. De Madrid City Card is duidelijk gericht op een internationale toerist, Brits, Duits of Amerikaans, die het zichzelf gemakkelijk wil maken en niet genoeg informatie over de stad heeft om zijn verblijf zelf te organiseren.

Dit vind je misschien ook leuk