Alles over stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Spanje

door admin
Alles over stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Spanje

Denk hierbij aan lokale infrastructuur, onderwijs, huisvesting, economische ontwikkeling en gemeentebelastingen. De resultaten van gemeenteraadsverkiezingen hebben invloed op de samenstelling van de gemeenteraad en kunnen gevolgen hebben voor het beleid en de richting van de gemeente.

Data en vereisten voor buitenlandse ingezetenen

Burgers van de Europese Unie die niet Spaans zijn maar in Spanje wonen, kunnen geen stem uitbrengen bij de landelijke en regionale parlementsverkiezingen. Zij hebben wél stemrecht bij gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen.

Om te kunnen stemmen, moeten ze ingeschreven zijn op de kiezerslijst en 18 jaar oud zijn. De periode om een stemming aan te vragen voor de verkiezingen van 2023, die op 28 mei zullen plaatsvinden, liep af op 30 januari.

Lees ook: Stroom aan beloften in laatste weekend voor start verkiezingscampagne

Daarnaast kunnen burgers van sommige landen buiten de EU, zoals Colombia en het Verenigd Koninkrijk, waarvan de inschrijftermijn op 15 januari afliep, ook stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens het Nationale Instituut voor de Statistiek (INE) voldoen bijna een miljoen buitenlanders in Spanje aan de stemvoorwaarden.

 

Hoe te stemmen als buitenlander?

 

Vereisten

Sta je niet ingeschreven voor de komende verkiezingen, zorg dan in elk geval dat je geregistreerd bent voor de volgende verkiezingen. Inschrijving op de kiezerslijst kan online via het elektronisch loket van de INE. Om dit te doen, is het vereist om een ​​Cl@ve of elektronisch certificaat, Buitenlands Identificatienummer (NIE) te hebben en ingeschreven te zijn in de gemeente waar je woont.

Hoe de stemming aan te vragen

Een andere manier is om je wens om te stemmen kenbaar te maken op het gemeentehuis van de gemeente waar je woont. Daar zal een formele aangifte (DFA-model) worden ingevuld, die ook verkrijgbaar is bij het Elektronisch Loket INE. Als je eenmaal op de kiezerslijst staat, hoef je deze procedure bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet meer te herhalen, tenzij je om uitsluiting vraagt ​​of wordt uitgesloten omdat je niet meer voldoet aan de eisen om te gaan stemmen.

Termijn

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 28 mei kunnen alle Europese burgers die in Spanje wonen en die vóór 30 januari 2023 zijn geregistreerd en hun bereidheid hebben uitgesproken om te stemmen, stemmen.

Andere landen die kunnen deelnemen

Ook is er een electorale telling van buitenlanders van buiten de EU die in Spanje wonen en die overeenkomsten hebben om te mogen stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen. Dit zijn de burgers van Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Korea, Ecuador, IJsland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Paraguay, Peru, het Verenigd Koninkrijk en Trinidad en Tobago.

Zij moeten dus om inschrijving op de kiezerslijst verzoeken. Wie dat deed bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2019 en in 2023 ook wil stemmen, moet zich daartoe opnieuw registreren.

Vereisten

 De voorwaarden om stemrecht te hebben zijn: 18 jaar oud zijn op de dag van de stemming, ingeschreven zijn in het gemeentelijk register van de gemeenteraad, beschikken over een verblijfsvergunning in Spanje en gedurende de overeenkomstige tijd legaal in Spanje hebben gewoond. 

In die zin moeten onderdanen van Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk op de dag van de stemming drie jaar in Spanje hebben gewoond en voor de overige landen geldt een periode van in totaal vijf jaar.

Hoe de stemming aan te vragen

Om online registratie aan te vragen, moet je toegang hebben tot de procedure “Verklaring van het voornemen om in Spanje het recht op actief kiesrecht uit te oefenen bij gemeenteraadsverkiezingen door de kiezers van de CERE (kiesregister voor buitenlandse residenten in Spanje) bij het elektronische kantoor van de Nationale Instituut voor de Statistiek (INE). Hier dien je je identiteit te bewijzen via het Cl@ve-systeem.

Als je de Cl@ve niet hebt en je een bericht van het Centraal Stembureau met een Elektronische Verwerkingscode (CTT) hebt ontvangen, kun je de aanvraag invullen met de NIE en deze code.

Degenen die ervoor kiezen om het persoonlijk te doen, kunnen naar hun gemeentehuis gaan om zich te identificeren met hun identiteitskaart en een fotokopie ervan bij te voegen.

Termijn

Op 15 januari is de deadline voor het indienen van aanvragen afgelopen voor wie wilde stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen van mei 2023. Heb je die deadline gemist en dan kun je in elk geval de zaak geregeld hebben voor de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement van mei 2024. 

Andere verkiezingen in Spanje

De volgende algemene of landelijke verkiezingen vinden eind dit jaar al plaats. Zeer waarschijnlijk 10 november, maar op zijn laatst op 10 december 2023. 

De regionale verkiezingen van 12 van de 17 autonome regio’s vinden eveneens plaats op 28 mei aanstaande, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat om alle regio’s behalve Baskenland (verkiezingen in juli 2024), Galicië (juli 2024),Catalonië (februari 2025) en Andalusië (juli 2026).

Lees ook: Peiling toont veranderingen in Spaans politiek landschap

Dit vind je misschien ook leuk