Andalusië verhoogt droogte-alarm, inwoners neigen droogtecrisis te onderschatten

door admin
droogte

Na een zomer met recordaantallen toeristen, voert de Junta de Andalucía opnieuw het droogte-alarm op. De Andalusische minister van Water, Ramón Fernández-Pacheco, noemt de situatie “dramatisch”. Hij waarschuwt de inwoners van vooral Málaga en Almería tegen de verleiding om de droogtecrisis te onderschatten.

Ondanks de droogte gaven deze provincies het afgelopen toeristenseizoen voorrang aan de economie, met minimale beperkingen op watergebruik. Nu de watervoorraden steeds verder slinken, kan dat beleid kan niet meer gehandhaafd blijven.

Droogte-alarm gevolg van verslechtering van waterreserves

In de provincies Málaga en Almería is de droogte al vijf jaar aan de gang. Daardoor zijn de waterreservoirs extreem uitgeput en een occasionele regenbui verhelpt dat niet. Málaga zit op slechts 15% en Almería zelfs op 7% van de capaciteit. Hoewel een paar regenepisodes in het voorjaar voor een tijdelijke verlichting zorgde, zijn de reserves inmiddels weer aanzienlijk gedaald. In totaal zijn de Andalusische reservoirs momenteel slechts voor 30,3% gevuld, met enkele regio’s die zelfs onder de helft van de gemiddelde waarden van de afgelopen tien jaar liggen.

Minder bezorgdheid over droogte onder de bevolking

De overheid merkte ook dat het aantal Andalusiërs dat droogte als hun grootste zorg ziet, is afgenomen. Volgens een recent onderzoek beschouwt nog maar 1,8% van de bevolking dit als het grootste probleem. Voor de zomer was dat nog 2,7% . De afgenomen bezorgdheid komt volgens Fernández-Pacheco voort uit de afwezigheid van alarmerende berichten in de zomer. Toen werden de beperkingen versoepeld om het toerisme niet te hinderen.

Nieuwe maatregelen en investeringen

Na de zomer kondigde de Junta nieuwe beperkingen aan. Daarmee is de dagelijkse waterconsumptie per inwoner in zwaar getroffen gebieden zoals Málaga en Axarquía verlaagd van 200 naar 180 liter. Daarnaast investeert de regio in waterinfrastructuur om de watervoorziening op peil te houden. De capaciteit van ontziltingsinstallaties wordt uitgebreid, en systemen voor waterhergebruik worden verbeterd om aan de behoeften van de zwaarst getroffen regio’s te kunnen voldoen.

Droogtecrisis is ‘ernstig en structureel’

Ook de Andalusische president, Juanma Moreno, benadrukte tijdens een klimaatcongres in Jerez de la Frontera dat Andalusië kampt met een ernstige en structurele droogtecrisis. Hij waarschuwde dat de regio sinds 1980 te maken heeft met 30% minder neerslag. Bovendien duurt de de huidige droogteperiode al zes jaar voort en is de langste in de geschiedenis van Andalusië.

Moreno beklemtoonde dat het waterprobleem niet tijdelijk is, maar een gevolg van klimaatverandering. Hij pleitte voor investeringen in waterinfrastructuur en bewustmaking van de bevolking over de impact van klimaatverandering op de economie, gezondheid en levenskwaliteit. Daarbij benadrukte hij dat Andalusië een pionier is met een nationaal klimaatplan en dat samenwerking met de EU essentieel is in de strijd tegen deze crisis.

Lees ook: Waarom het verwijderen van dammen in Spanje niet tot meer droogte of overstromingen leidt

Dit wil je misschien ook lezen