Authentiek recept Valenciaanse paella dreigt verloren te gaan

door admin
Authentiek recept Valenciaanse paella dreigt verloren te gaan

Rijst met groenten, zwarte rijst … over paella recepten valt niet te twisten, behalve als het gaat over het recept van de Valenciaanse paella. De echte originele paella valenciana moet namelijk een aantal essentiële ingrediënten bevatten, zoals rijst, water, olijfolie, zout, saffraan, tomaat, snijbonen, garrofon bonen, kip en konijn. En verder niets. Hoewel een van deze ingrediënten nu dreigt te verdwijnen.

Garrofon boon met uitsterven bedreigd

De garrofon, een grote witte boon met paars/bruine vlekjes, is ongetwijfeld dé boon voor de authentieke Valenciaanse paella. De opwarming van de aarde als gevolg van de klimaatverandering heeft echter een negatieve impact op de teelt en op de smaak van deze bonensoort. Dit blijkt uit een onderzoek van de Technische Universiteit van Valencia.

Enkele belangrijke parameters van de boon die smaakt geeft aan paella, zoals de structuur en voortteling, raken verstoord door de opwarming van de aarde en met name door de droogte als gevolg daarvan. De boon heeft regelmatig water nodig en de grond waarop hij groeit mag niet uitdrogen. En als de temperaturen zo blijven stijgen als in de afgelopen jaren het geval was, dreigt de garrofon boon compleet te verdwijnen, aldus de onderzoekers.

Als deze omstandigheden van droogte zich blijven voordoen, zou dit de smaak van het recept dat de Spaanse cultuur en gastronomie populair heeft gemaakt volledig kunnen veranderen. Koks zullen dan op zoek moeten naar nieuwe manieren en methoden om de oorspronkelijke smaak te benaderen of zelfs te herstellen.

De garrofon is slechts een van de voedingsmiddelen die zouden kunnen verdwijnen als gevolg van klimaatverandering. De waarheid is dat de lijst van producten die zouden worden beïnvloed door de stijgende temperaturen lang is. Denk aan cacao, koffie of bepaalde granen.

Hoewel het verlies van deze specifieke voedingsmiddelen niet op korte termijn verwacht wordt, wijst veel er wel op dat de productie ervan zal verminderen met prijsstijgingen tot gevolg.

Dit vind je misschien ook leuk