Autoverzekeringen in Spanje: Premies blijven stijgen

door admin
autoverzekeringen spanje

De premies van autoverzekeringen in Spanje blijven stijgen, gedreven door een toename van ongevallen, duurdere auto’s en hogere reparatiekosten.

Volgens gegevens van de vergelijkingssite Kelisto zijn de premies voor all-risk autoverzekeringen in Spanje zonder eigen risico met 40% gestegen tot gemiddeld 2.405 euro. De premies voor WA-verzekeringen stegen met 14% tot 418 euro. Javier Martínez van Kelisto merkt in El País op dat er in februari een trendbreuk was naar een meer gematigde stijging, maar dat een terugkeer naar de prijsoorlogen van vroeger onwaarschijnlijk is. Hij benadrukt dat de stijgingen vooral jongeren met een hoger risicoprofiel ontmoedigen.

Inflatie en verzekeringskosten

Verzekeringsmaatschappijen wijzen erop dat door inflatie de kosten van reparaties sterk zijn gestegen. Tussen 2019 en 2023 steeg de prijsindex voor onderhoud en reparatie met 18%. Daarnaast steeg de schadevergoeding voor lichamelijk letsel met 16,8% in dezelfde periode. Hoewel de premies achterbleven bij deze kostenstijgingen, hadden veel verzekeraars tijdens de pandemie een financieel buffer doordat het aantal ongevallen historisch laag was.

In 2020 was het verschil tussen de premie-inkomsten en de schade-uitkeringen 2,6 miljard euro, terwijl dit in 2023 was teruggelopen tot 1,5 miljard euro. Volgens Unespa, de branchevereniging, daalde het technische resultaat van autoverzekeraars met 66% tussen 2022 en 2023.

Impact op de consumenten

Voor consumenten betekenen deze stijgingen extra financiële druk. Het gaat immers om een product dat je wel af moet nemen als je je auto wilt blijven gebruiken. Rubén Sánchez van Facua wijst erop dat verzekeraars klanten twee maanden van tevoren moeten informeren over prijsverhogingen als er geen specifieke indexeringsclausule in de polis is opgenomen. De OCU adviseert klanten om in deze periode offertes van andere verzekeraars aan te vragen om hun polis te heronderhandelen of eventueel tijdig te kunnen overstappen.

Meer weten over autoverzekeringen in Spanje?

Zowel residenten als niet-residenten kunnen een auto kopen, invoeren, verzekeren en rijden in Spanje, mits ze in het bezit zijn van een NIE-nummer. Als u al een autoverzekering heeft en deze wilt vergelijken op prijs en dekking, kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen bij Hypotienda, de Nederlandstalige verzekeringsbemiddelaar. In veel gevallen kan uw auto dezelfde dag nog verzekerd worden. Standaard in de autoverzekeringen die Hypotienda aanbiedt, is een dekking voor wegenwachtservice, geldig vanaf km 0, zelfs bij pech thuis.

Het is goed om te weten dat opgebouwde no-claimjaren vanuit het buitenland kunnen worden meegenomen bij het afsluiten van een autoverzekering in Spanje. Dat kan leiden tot een lagere premie.

De volgende dekkingen zijn mogelijk in Spanje:

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): Verplicht in Spanje, dekt schade aan derden zonder eigen risico. Inclusief inzittende dekking. In Spanje is de inzittende dekking een onderdeel van de WA-verzekering
  • WA Plus: Uitbreiding van WA met dekking voor brand, diefstal, ruitbreuk en total loss.
  • All Risk: Dekt alle eigen schade aan het voertuig, waarbij een eigen risico van toepassing is.
  • Eigen risico: Bij een All Risk verzekering kunt u kiezen voor een eigen risico bedrag tussen €90 en €6.000. Daarbij leidt een hoger eigen risico tot een lagere premie.

Voor meer informatie over autoverzekeringen in Spanje of het vrijblijvend aanvragen van een offerte kunt u contact opnemen met Hypotienda.

Dit vind je misschien ook leuk