Balearen willen ook ‘ecotax’ voor luxe jachten

door admin
Balearen willen ook 'ecotax' voor luxe jachten

Het gaat dan om een pact tussen de huidige regeringspartijen PSIB-PSOE, Més en Podemos. Laatstgenoemde wil dat ook luxe schepen die voor anker gaan in de eilandgemeenschap de groene belasting betalen. Bovendien eist de partij van de huidige regeringsleden dat deze ecotaks een waarde heeft die is gebaseerd op de kosten per overnachting: hoe hoger de waarde, hoe hoger het tarief. Op dit moment varieert de prijs alleen afhankelijk van het type etablissement en geldt een vast bedrag per categorie. 

“Ons voorstel is een heroverweging van de duurzame toeristenbelasting. Het is een groen belastinginstrument dat moet dienen om onze duurzaamheid te verbeteren en de economie van onze eilanden te transformeren. We denken dat het, zoals het geval is in Amsterdam of Berlijn, moet worden toegepast als een percentage van de kosten van het eteblissement. Op deze manier zal het luxetoerisme, dat de meeste hulpbronnen verbruikt, een hoger percentage moeten betalen”, bevestigde het huidige eilandraadslid voor Milieu, Aurora Ribot.

De krant El Periódico de Ibiza meldt dat, ondanks het feit dat de politieke formatie deze maatregelen verdedigt, Podemos zich open toont voor onderhandelingen. Op die manier wil de partij maatregelen specificeren die “baanbrekend zijn op het gebied van de bescherming van het milieu en sociale rechtvaardigheid, zoals ook het toerisme op de Balearen pioniert”.

De ecotaks op de Balearen

De regelgeving bepaalt dat alle toeristen die overnachten op de Balearen een ‘ecotax’ moeten betalen van tussen de twee en vier euro, afhankelijk van de categorie van het hotel waarin ze verblijven. Dit jaar is er al 138 miljoen euro mee opgehaald. 

Bekijk ook: Toeristische sector komt in actie tegen toeristenbelasting in regio Valencia

Waaraan wordt het geïnde geld uitgegeven?

Van de 139 miljoen euro die volgend jaar uit de geïnde belasting zal worden uitgegeven, gaat er geen een naar het verbeteren van toeristische gebieden. Het is de eerste keer dat inkomsten uit de ecotaks niet zijn bestemd voor toerismebeleid.

50% gaat naar projecten die verband houden met het mileu

Een paar weken geleden is beslist waar het geld dan wel heen gaat. De deelregering was hierover eensgezind. In tegenstelling tot voorgaande jaren is bijna 50% van het totale geld bestemd voor projecten die verband houden met het milieu. Zo is er 20 miljoen euro bestemd voor de verbetering van waternetwerken. Verder is 6 miljoen euro gereserveerd voor investeringen in de modernisering en aanpassing aan klimaatverandering van landbouwbedrijven en steun aan enkele gemeenten om het watersysteem te verbeteren.

Andere uitgavenposten

Er wordt 1,1 miljoen uitgegeven aan de aankoop van het kasteel van Alaró en nog eens 3,1 miljoen aan de uitbreiding van openbare grond in gebieden die van belang zijn voor het milieu. Nog eens 1,3 miljoen wordt gereserveerd voor “experimentele aanpassing aan klimaatverandering voor de inwoners van de Balearen”.

Geen geld uit de toeristenbelasting naar het toerisme

Deze posten maken allemaal deel uit van het plan om de belasting te gebruiken om milieuverbeteringen door te voeren. In de investeringen voor het komende jaar komt echter niets naar voren over het tweede hoofddoel van de belasting: toerisme.

Een van de oorspronkelijke doelstellingen van de belasting was om toeristenoorden te verbeteren, maar in 2023 is dit deel van de belasting weggelaten. 28 miljoen euro zal worden besteed aan de bouw van woningen en 15 miljoen zal worden gebruikt voor de aankoop van appartementen van minder dan 270.000 euro en de resterende 13 miljoen voor de promotie van 53 sociale huurwoningen.

Woningbouw viel aanvankelijk niet onder de projecten die gefinancierd konden worden met de ecotaks, maar de regering keurde in de laatste legislatuur een wetswijziging goed om flats te kunnen bouwen met de ecotaks. Dit op basis van het uitgangspunt dat het tekort aan woningen een van de negatieve gevolgen van het toerisme is.

Kritiek uit de toeristische sector

De verdeling van het geld van de ecotaks heeft geleid tot kritiek van hoteliers. Ook vanwege het feit dat 30 miljoen euro is uitgetrokken voor de uitbreiding van de trein naar het oosten van Mallorca en nog eens 13,3 miljoen euro voor de oprichting van de Faculteit der Wetenschappen. De sector vindt dat de regering de belasting volledig heeft vervalst en deze gebruikt als extra financieringsbron voor haar beleid.

Dit vind je misschien ook leuk