Toeristische sector komt in actie tegen toeristenbelasting in regio Valencia

door admin
Toeristische sector komt in actie tegen toeristenbelasting in regio Valencia

De Valenciaanse bedrijvenconfederatie (CEV) heeft zich aangesloten bij het platform #noalatasaturistica (nee tegen de toeristenbelasting) via de website noalatasaturistica.com. Hier zijn inmiddels duizenden zakenlieden, professionals, individuen, instellingen en entiteiten uit zowel het economische als het sociale spectrum bij aangesloten. Wie dat wil kan hier het manifest tegen het initiatief lezen en een handtekening zetten.

Het initiatief tot het heffen van een toeristenbelasting wordt gepromoot door de Valenciaanse regeringspartijen PSPV-Compromís-Unides Podem. Op dit moment proberen die partijen overeenstemming met de sector te bereiken over het wetsvoorstel. 

De regionale werkgeversorganisatie vindt dat deze belasting het herstel van het toerisme in Valencia op het spel zet. Daarbij zoekt CEV naar zakelijke en maatschappelijke steun tegen deze belasting die ‘het concurrentievermogen van de sector in de huidige context zou aantasten’.

Beter richten op verhogen van kwaliteit

De CEV zegt dat er in een tijd van herstel geen ruimte is voor een verhoging van de belastingdruk. “Het beleid moet gericht zijn op het verhogen van de kwaliteit, het verbeteren van het toeristisch product en het vergemakkelijken van de komst van toeristen. In geen geval mag de overheid op dit moment een belastingverhoging opleggen die het herstel negatief zou kunnen beïnvloeden en het concurrentievermogen van de regio Valencia zou kunnen verminderen”, zo klinkt het in de verklaring.

Contraproductief voor herstel in de sector

CEV waarschuwt ook dat het contraproductief zou zijn voor de toeristische uitgaven in de regio. De sector is net aan het herstellen van het ernstige effect van de pandemie op de bedrijvigheid en is “nog ver verwijderd van het herstel van het werkgelegenheidsniveau en de facturering van vóór de crisis”. Experts verwachten pas herstel in 2024 op voorwaarde dat de evolutie van de pandemie positief verloopt. 

‘Fiscale druk van Valencianen nog hoger’

Werkgevers vrezen in deze lijn dat de belasting een ‘pervers’ effect heeft op het bevorderen van de schaduweconomie. Eigenaren van accommodaties zouden ertoe kunnen overgaan om niet alle overnachtingen te registreren om de belasting te ontwijken. Bovendien zou de toeristenbelasting de fiscale druk van Valencianen ‘nog meer’ verzwaren. Deze ligt al ‘11,7 punten boven het landelijk gemiddelde’. 

‘Minachting en spot voor bedrijfstak’

Toni Mayor, voorzitter van HOSBEC, benadrukt dat de toepassing van een toeristenbelasting “de grootste minachting en spot is voor de toeristische bedrijfstak, die 15% van het BBP van de regio vertegenwoordigt. Toerismeindustrie die nooit kan worden verplaatst, noch naar andere landen kan gaan met lagere kosten of meer economische hulp”.

Dit vind je misschien ook leuk