Bedenkers van afslankmedicijnen Ozempic en Wegovy winnen belangrijke prijs in Spanje

door admin
Ozempic wetenschappers prinses van asturië prijs

De wetenschappers achter de ontwikkeling van anti-obesitas medicijnen gebaseerd op semaglutide, Ozempic en Wegovy zijn wegens hun baanbrekende werk bekroond met de Prinses van Asturië Prijs voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek 2024.

Volgens de jury van de Prinses van Asturië Prijs hebben de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgangen opgeleverd met de introductie van medicijnen die semaglutide gebruiken. Dat is een peptide vergelijkbaar met het hormoon glucagon-achtige peptide 1 (GLP-1). “Dit peptide werkt als tegenwicht voor insuline in de suikerhuishouding,” aldus de jury. Semaglutide vermindert ook de eetlust aanzienlijk, wat heeft bijgedragen aan zijn effectiviteit bij gewichtsverlies.

Populaire medicijnen met uitdagingen

Ozempic, oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes, bleek ook zeer effectief tegen obesitas. Dat leidde tot een enorme toename in de vraag naar het medicijn. Dit veroorzaakte echter schaarste voor diabetici. Om aan de vraag te voldoen, werd Wegovy goedgekeurd, een variant van Ozempic speciaal voor gewichtsbeheersing.

Verschillen tussen Ozempic en Wegovy

Beide medicijnen worden geproduceerd door Novo Nordisk en toegediend via een voorgevulde pen die wekelijks subcutaan wordt geïnjecteerd. Ondanks dat ze hetzelfde actieve ingrediënt delen, verschillen hun indicaties. Ozempic wordt gebruikt voor type 2 diabetes, terwijl Wegovy wordt voorgeschreven voor gewichtscontrole bij volwassenen met obesitas of overgewicht met bijkomende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk of slaapapneu.

Wie zijn de bekroonde wetenschappers?

  • Daniel J. Drucker: Geboren in Montreal, Canada, met een indrukwekkende loopbaan in onderzoek en onderwijs aan de Universiteit van Toronto.
  • Jeffrey M. Friedman: Geboren in Orlando, VS, verbonden aan het Howard Hughes Medical Institute en de Rockefeller Universiteit.
  • Joel F. Habener: Geboren in de VS, met een lange carrière in onderzoek en onderwijs aan de Universiteit van Harvard.
  • Jens Juul Holst: Geboren in Kopenhagen, Denemarken, bekend om zijn werk aan de Universiteit van Kopenhagen en mede-oprichter van verschillende biotechbedrijven.
  • Svetlana Mojsov: Geboren in Skopje, Noord-Macedonië, gespecialiseerd in de synthese van peptiden en erkend voor haar werk aan GLP-1.

Belang van de prijs

Het werk van deze wetenschappers heeft geleid tot baanbrekende behandelingen voor diabetes en obesitas. Bovendien was een beter begrip van het menselijke metabolisme en de rol van hormonen in de regulatie van lichaamsgewicht het gevolg. De jury hoopt met deze pprijs meer aandacht te vestigen op de noodzaak van voortdurende investeringen in onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen die de gezondheid en het welzijn van mensen wereldwijd kunnen verbeteren.

Gebruik van de medicijnen in Spanje

In Spanje is het gebruik van de medicijnen Ozempic en Wegovy, die beide het actieve ingrediënt semaglutide bevatten, goedgekeurd voor verschillende doeleinden. Ozempic wordt gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes, terwijl Wegovy is goedgekeurd voor chronisch gewichtsbeheer bij volwassenen met overgewicht of obesitas en ten minste één gewichtsgerelateerde comorbide aandoening1.

Wegovy is beschikbaar in Spanje op doktersrecept sinds mei 2024. Het is belangrijk om te benadrukken dat een farmacologische behandeling zoals Wegovy altijd moet worden voorgeschreven door een arts en vergezeld gaat van een gebalanceerd dieet, fysieke oefeningen en gezondheidstoezicht. Er zijn bepaalde bijwerkingen waar gebruikers zich bewust van moeten zijn, en daarom is medisch toezicht essentieel.

De Prinses van Asturië Prijzen in Spanje

De Prinses van Asturië Prijzen in Spanje gaan jaarlijks naar 8 categorieën, waaronder literatuur, sport, sociale wetenschappen en internationale samenwerking. Prinses Leonor van Spanje, de Prinses van Asturië, reikt de prijzen uit. Zij is de oudste dochter van Koning Felipe VI en Koningin Letizia en de erfgenaam van de Spaanse troon. De ceremonie vindt plaats in Oviedo, de hoofdstad van de autonome gemeenschap Asturië. De prijzen zijn bedoeld om individuen, groepen of organisaties te eren die uitzonderlijke bijdragen hebben geleverd in verschillende domeinen van het menselijk streven.

Dit vind je misschien ook leuk