‘Beni-YORK vs Marbella-BEACH’

door admin
‘Beni-YORK vs Marbella-BEACH’

De krant ABC meldt dat de architecte onlangs de prijs won, maar ze kon in januari haar volledige studie publiceren in het Europese blad voor architectuur ‘A10’. Voor het onderzoeksvoorstel van deze studie won zij een jaar geleden de 5e Fellowship van 10.000 euro.

Benidorm vs Marbella

Cabrera analyseerde de specifieke politieke en economische factoren die leidden tot twee totaal verschillende steden Benidorm en Marbella. 

Benidorm geniet in Nederland vooral de reputatie als overwinteroord voor gepensioneerden en Marbella staat bekend als het luxe oord waar vooral nouveau riche en vips hun vakanties doorbrengen.

Voeg daar bij Benidorm de status als het ‘New York van de Middellandse Zee’, dankzij de indrukwekkende skyline gevuld met wolkenkrabbers tot 200 meter hoog aan toe en de grootschalige corruptie waarmee Marbella de laatste jaren in het nieuws kwam, en het voornaamste verschil in reputatie  is duidelijk.

Vissersdorpjes

De Spaanse architecte nam als uitgangspunt de overeenkomst tussen de plaatsen die allebei tot de jaren vijftig van de vorige eeuw slechts kleine vissersdorpjes waren, omringd door platteland waar de bevolking vooral leefde van de opbrengst van de olijven- en sinaasappelteelt.

Tot Franco zijn land openstelde voor toeristen en Spanje al snel door Noord-Europeanen werd ontdekt als ideaal, goedkoop vakantieoord waar de zon altijd schijnt. Hotels, appartementengebouwen en complete urbanisaties schoten als paddenstoelen uit de grond.

In Benidorm ging de bouw echter vooral de hoogte in dankzij de op de toekomst gerichte visie van Pedro Zaragoza Orts, burgemeester van Benidorm van 1950 tot 1967 en in Marbella koos men ervoor de grond horizontaal te exploiteren.

Massatoerisme vs exclusiviteit

Het resultaat is volgens Cabrera dat Benidorm is gevuld met hoge torens met appartementen die allemaal uitzicht hebben op zee en dat Marbella vooral een langgerekte suburbanisatie is waar nauwelijks hoogbouw is te vinden. Benidorm richtte zich vooral op massatoerisme en Marbella meer op exclusiviteit.

In Marbella verzesvoudigde het bebouwde gebied in de gemeente nadat in 1991 burgemeester Gil y Gil aan de macht kwam. Hij bestemde zoveel mogelijk grond (landbouwgrond, natuurgebied, parken) als ‘bebouwbaar gebied’ en streek daarbij veel geld op dat hij in zijn eigen zak stak.

Om zich heen verzamelde Gil y Gil een groep projectontwikkelaars, architecten en adviseurs die hieraan allen meewerkten en dus zich zodoende eveneens verrijkten.

Malaya

Op dit moment wordt in Málaga de grootste rechtszaak (caso Malaya) rond corruptie ooit gehouden in Spanje plaats omdat in 2006 de zwendel van Gil en de zijnen werd ontdekt. Alle verdachten stammen nog uit het tijdperk van Gil y Gil, die in 2004 overleed.

Esthetisch

Tijdens de presentatie van haar studie in december liet Cabrera duidelijk merken een voorkeur te hebben voor het model van Benidorm.

Esthetisch minder aantrekkelijk volgens Cabrera, maar wel een efficiënt gebruik van stadsgrond en gericht op de toekomst. Marbella zit met een erfenis van enkele duizenden illegaal gebouwde huizen, maar kan deze niet eenvoudig zomaar afbreken.

Bakema Foundation

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation selecteerde het voorstel van Elena Cabrera Vacas een jaar geleden uit 47 inzendingen afkomstig uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Azië. Ze ontving 10.000 euro.

De beurs is bestemd voor onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving, dat nieuwe perspectieven kan bieden op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving.

Ze behaalde haar Master of Architecture aan de Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid in 2006. Sinds januari 2010 heeft ze haar eigen bureau AMMA Architecten in Amsterdam.

Dit vind je misschien ook leuk