Benidorm keurt grootste stedelijke ontwikkeling goed in onbebouwd stukje Levante

door Elize van Loon
Benidorm inwoneraantal

Benidorm heeft groen licht gegeven voor zijn grootste stedelijke ontwikkeling. Het gaat om 20 hotels, ruim 2.300 woningen waarvan bijna 1.600 toeristisch, en drie winkelcentra in een nog “maagdelijk” stukje van Levante. De PSOE was tegen, Vox onthield zich van stemmen.

De PP stemde voor het plan. Vox onthield zich van stemming, omdat het om meer tijd vroeg om het te bestuderen. De PSOE het heeft plan verworpen.Ontwikkelaars moeten nu de verstedelijkings- en herverkavelingsprojecten presenteren om het stedenbouwkundige plan te ontwikkelen. Het deelplan voor de Ensanche Levante in het Armanellogebied, beslaat bijna 600.000 vierkante meter.

Belangrijkste stedelijke ontwikkeling in Levante

Het stedenbouwkundige plan omvat een oppervlakte van 575.371 vierkante meter. Het is daarmee het belangrijkste gebied dat nog moet worden ontwikkeld in de wijk Levante in Benidorm.

In het deelplan wordt in totaal 65% van de grond bestemd voor openbare voorzieningen en groenvoorzieningen. 35% is bestemd voor de bouw van woon-, toeristen- en hotelwoningen. De woningen zullen een minimale hoogte van 20 verdiepingen hebben, “zodat het verticale duurzame stadsmodel dat kenmerkend is voor Benidorm zal worden gevolgd”, aldus de wethouder voor Stedenbouw, Lourdes Caselles (PP).

Het stedenbouwkundige plan gaat uit van 1.564 toeristisch woningen, en zo’n 780 appartementen. Ook komen er rond de twintig hotels. Volgens Caselles omvat het plan 660 sociale woningen. Daarnaast worden er fietspaden en grote voetgangersruimten aangelegd. Kortom, een voortzetting van het Benidorm-model, waardoor het in waarde wordt geschat” Er komt een groot centraal park met openbare infrastructuren.”. Daarnaast worden er passende maatregelen genomen om de toegankelijkheid en de faciliteiten voor mensen met beperkte mobiliteit te vergemakkelijken.

Opvangen van regenwater

De stedelijke ontwikkeling krijgt vorm volgens de SDUS-criteria (Sustainable Urban Drainage System). Dit bevordert het opvangen van regenwater zodat het gebruikt kan worden voor irrigatie en onderhoud van het park. Lagunes en vijvers verfraaien niet alleen het park, maar hebben ook een functie in de waterregulering.

Dit vind je misschien ook leuk