De toeristische hotspot aan de Costa Blanca staat nu op de derde plaats wereldwijd, en de eerste in Europa, wat efficiënt watergebruik betreft. Volgens de International Water Association (IWA) doen wereldwijd alleen Tokyo en Singapore het beter. Dit succes is te danken aan geavanceerde technologie en slimme strategieën in waterbeheer.
Die prestatie wordt nog opmerkelijker als je je realiseert dat de stad nauwelijks meer dan 70.000 geregistrerde inwoners heeft, terwijl dit aantal in de zomermaanden toeneemt tot tegen de 400.000. En al die mensen willen douchen, koken, zwemmen, schoonmaken etc.
Technologie is sleutel tot succes
Om inzicht te krijgen heeft Benidorm alle waterleidingen geanalyseerd met behulp van kunstmatige intelligentie om hun levensduur te schatten. Dit gebeurt op basis van materiaal, helling, en nabijheid aan de oppervlakte. Het doel is om kritieke pijpleidingen te vervangen voordat ze problemen veroorzaken. Dit proactieve onderhoud is cruciaal voor het behoud van de watervoorziening en het voorkomen van lekkages. Al deze analyses vinden plaats in het centrum Dinapsis, waar medewerkers continu de bewegingen van al het water monitoren.
Slim watermanagement
De gemeente heeft de stad opgedeeld in verschillende zones, waarin het waterverbruik nauwkeurig wordt gemeten. Eventuele afwijkingen tussen het binnenkomende en verbruikte water duiden op lekkages. Digitale camera’s worden periodiek in het rioolsysteem geïntroduceerd om opnames te maken en eventuele obstructies, zoals doekjes of bouwafval, te detecteren.
Voorkomen is beter dan genezen
Met nauwkeurige locatiegegevens van problemen kunnen de autoriteiten snel en doeltreffend ingrijpen om verstoppingen en lekkages te verhelpen. Deze aanpak helpt grotere problemen voor de bevolking en overmatig waterverlies te voorkomen.
Zuinig met water
Benidorm heeft bovendien een lager waterverbruik per inwoner per dag (110-120 liter) dan het Spaanse gemiddelde van 150 liter. Dit is deels te danken aan de grote aantallen dagtoeristen, die wel water verbruiken maar minder impact hebben op de watervoetafdruk. De stad maakt ook gebruik van geregenereerd en zeewater, bijvoorbeeld bij de stranddouches.
Voorbeeld in duurzaamheid
Benidorm’s aanpak laat zien dat zelfs in toeristische hotspots duurzaam waterbeheer mogelijk is. Maar dat is niet het enige duurzaamheidsgebied waarin de stad uitblinkt. De stad dient ook als voorbeeld voor een toeristische bestemming die inzet op circulaire economie en duurzaamheid op andere gebieden. De stad voerde als een van de eerste lage emissiezones in. Veel hotels vallen onder het duurzaamheidskeurmerk S van ICTE.
Van grote afstand vallen vooral de wolkenkrabbers op die de stad zo typeren, maar wandel je daar in de stad tussendoor, dan valt op hoe groen het er is. Dat gevoel van ruimte is niet alleen een gevoel want meer dan 32 procent van het oppervlak in de stad is groen en dat is 12 punten meer dan wordt aanbevolen door de EU. Volgens de werelgezondheidsorganisatie WHO hoort Benidorm ook bij de 7 steden in Spanje waar de lucht die mensen inademen het gezondst is.
Lees ook: Benidorm pionier in Europa met grootschalige dronetest