Benidorm ontvangt 86 historische foto’s van Nederlandse zakenman

door admin
Benidorm ontvangt 86 historische foto's van Nederlandse zakenman

Wim Kuipers vond de foto’s in een album toen hij op zoek was naar historisch materiaal over Torremolinos en El Ejido en besloot ze aan de gemeente te schenken die symbool staat voor de ontwikkeling van het toerisme in Spanje. Dit meldt de wethouder voor historisch en cultureel erfgoed Ana Pellicer.

“Verhaal over toeval en altruïsme”

Pellicer heeft aangegeven dat deze collectie “niet eerder gepubliceerde beelden van Benidorm biedt” die “bijdragen om getuige te zijn van de evolutie van onze stad in de afgelopen decennia en om ons recente verleden te herstellen”. Maar “naast de ongetwijfeld informatieve waarde van de schenking bevat deze ook het verhaal over toeval en altruïsme, met Wim Kuipers als hoofdrolspeler, dat het ook verdient om verteld te worden.”

Passie voor toeristische geschiedenis van Spanje

Zoals hij zelf tegen Ana Pallicer heeft verteld, “werkt Wim Kuipers al meer dan vier decennia aan het herstel van het historische erfgoed van Torremolinos en El Ejido. In zijn verlangen om de toeristische geschiedenis van beide gemeenten te documenteren, verwierf hij een album met vakantiefoto’s van een Britse familie in plaatsen aan de Spaanse Middellandse Zee”. Tussen de pagina’s van het album “vond hij verschillende vellen met foto’s gemaakt in Benidorm in een periode die we dateerden tussen 1959 en 1962.”

Schenking aan gemeentearchief

Pellicer vervolgt: “Gefascineerd door deze beelden, die hij bij toeval tegenkwam, en vastbesloten om ze niet in de vergetelheid te laten raken, nam Wim Kuipers contact op met ons archief om dit materiaal gratis aan te bieden; een genereus gebaar dat voortkomt uit die roeping en passie van hem om het erfgoed te beschermen en waarvoor we hem buitengewoon dankbaar zijn.”

De vakantie in Benidorm van een Britse familie

Vanwege de inhoud van de gedoneerde afbeeldingen, sommige van persoonlijke aard, andere van landschappen en plaatsen in Benidorm zijn de vakantievoorkeuren van deze Britse familie duidelijk geworden. “We weten dat ze verbleven in Hotel Rosaleda en dat ze de gemeentelijke voedselmarkt bezochten in de straten Martínez Oriola en Costera del Barco. Ze baden graag op het strand van Poniente, wandelden door de straten Tomás Ortuño en Carreró dels Gats en bezochten de haven”.

Aanvulling op bestaande collectie

De wethouder van Historisch Erfgoed benadrukt dat “deze schenking van Wim Kuipers een aanvulling is op de schenking eind 2021 van de Duitse burger Maximiliam Greeven. Hij gaf eind 2021 videobeelden van gezinsvakanties in Benidorm de jaren 50 aan de gemeenteraad. Verder is er nog het enorme patrimonium dat door Cristina Boissiè is nagelaten”.

Bekijk ook: Beni-York versus Marbella-Beach

Al deze collecties, zo specificeert Pellicer, “dragen bij tot het vergroten van de documentatie en het materiaal over Benidorm van de vorige eeuw en daarmee tot het bestuderen en analyseren van de evolutie van onze stad, die vandaag de dag een toonaangevende toeristische bestemming is geworden.”

Collectie beschikbaar voor publiek in nabije toekomst

Het door Wim Kuipers geschonken materiaal is nu al beschikbaar voor raadpleging door onderzoekers. “In de nabije toekomst zal het ook beschikbaar zijn voor het grote publiek zodra we het nieuwe beheer- en overlegprogramma voor ons Archief lanceren, dat momenteel in de implementatiefase zit”.

Bekijk ook: Nederlander ontvangt belangrijke prijs in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk