Benidorm solliciteert met duurzame koers naar EU-fondsen

door admin
Benidorm solliciteert met duurzame koers naar EU-fondsen

Het project werd donderdag gepresenteerd onder de naam “Verde Benidorm”. Hiermee hoopt de gemeente 7,5 miljoen euro van de Next Generation fondsen van de Europese Unie binnen te halen. Het voorstel vormt een reactie op de buitengewone oproep van 2023 aangaande de duurzaamheidsplannen voor toerisme.

In het document staan volgens Informacion.es 16 acties met betrekking tot duurzaamheid, energie-efficiëntie of de verbetering van het concurrentievermogen. Die plannen zouden tussen de jaren 2024 en 2026 moeten worden geïmplementeerd. Allen 100 procent door de EU gefinancierd in geval van goedkeuring. 

Kunstmatige duinen

De aanleg van een kunstmatige duin is een van de opvallendste acties. Deze zou naast de Poniente-promenade worden aangelegd en op andere gevoelige punten zoals rivier- en afwateringsmondingen. De kunstmatige duinen moeten een extra barrière vormen om het verlies van zand door slecht weer te voorkomen en dienen als beschermingselement tegen klimaatverandering. 

Elektrische mobiliteit

Een ander voorstel is het Benidorm Electric Mobility Plan (MOVELE). Dit zou moeten voorzien in de installatie van tientallen oplaadpunten in alle stadsdelen; zonnepanelen boven de park-and-ride parkeerplaatsen en de rehabilitatie van de sierverlichting aan de Paseo de Levante. 

Digitale transitie

Een ander plan betreft de digitale transitie. Hieronder vallen een digitaal noteboek voor reizigers en verschillende augmented reality-toepassingen bij het VVV-kantoor. Deze initiatieven sluiten aan het ‘Benidorm Land’ project in de metaverse, waar Benidorm al een tijd actief is. 

De grootste investering is nodig voor de rehabilitatie van de VVV-kantoren in het centrum; de bouw van de geplande kampeer- en multi-avonturenzone in het Parque de la Séquia Mare; de oprichting van een nieuw toeristisch aanbod ‘zorglab’, gerelateerd aan gezondheidstoerisme; certificering en training in duurzaamheid en nog een aantal acties om de stad duurzamer te maken.

Het derde duurzaamheidsplan voor de stad

Burgemeester Toni Pérez benadrukte tijdens de presentatie het belang dat zijn gemeente hecht aan duurzaamheid. Daarbij verwees hij naar de “routekaart die is opgesteld” door zijn gemeenteraad. “Sinds 2015 hebben we bedacht om zoveel mogelijk oproepen bij te wonen om toegang te krijgen tot Europese fondsen”. Die aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen.  Het zou al de derde keer zijn dat de stad middelen verkrijgt binnen de plannen voor duurzaamheid van het toerisme. De eerste twee waren “Benidorm DTI + Seguro” en “Benidorm Vision 360”, waarvan de voorstellen al zijn uitgevoerd of in uitvoering zijn.

Volgens de burgemeester kan Benidorm alleen de beste bestemming zijn als het de beste stad is om in te wonen. Alle projecten die in het laatste plan zijn opgenomen moeten de levenskwaliteit van de burgers verbeteren.

Bekijk ook: Benidorm ontvangt 86 foto’s van Nederlandse zakenman

Dit vind je misschien ook leuk