Beroemde Pata Negra ham bedreigd door klimaatcrisis

door admin
Beroemde Pata Negra ham bedreigd door klimaatcrisis

Volgens Cadena Ser hebben tal van telers zich in deze bewoordingen uitgelaten in verschillende interviews. De droogte waarmee Iberische ham producerende regio’ als Extremadura de afgelopen zomer te maken hebben gehad, brengen de sector in ernstige moeilijkheden.

Rodrigo Cárdeno, producent van de beroemde Spaanse hamsoort verklaarde aan RTVE dat de varkens te weinig gewicht hebben om te worden geslacht. “We hebben het over een dier dat in oktober met 90 kilogram moet binnenkomen en in januari met een gewicht van ongeveer 150 kilo moet vertrekken”. Dat heeft ertoe geleid dat er dit jaar 150.000 dieren (20%) minder worden geslacht dan vorig jaar.

De droogte vermindert zowel het land waarop de dieren kunnen grazen als het aantal eikels dat er is om ze allemaal te voeden. De Iberische varkens voeden zich op de zogenoemde ‘dehesas’, weilanden met veel kruiden en de vruchten van de steeneiken. Dat heeft tot gevolg dat producenten het aantal varkens waarmee ze werken moeten verminderen en dus hun winstgevendheid lager wordt. Zeker gezien het feit dat de productiekosten de afgelopen maanden aanzienlijk zijn gestegen.

“Ondergang van de sector”

Die combinatie van factoren heeft de manager van Ilunion Ibéricos de Arzuaga, Emilio Muñoz, ertoe gebracht te stellen dat “we zijn gefocust op de ondergang van de sector, want onze uitgaven zijn gelijk aan de inkomsten en dat is rampzalig”. De telers verwachten volgens Cadena Ser dat het zowel in Spanje als ver daarbuiten zeer gewaardeerde product veel schaarser wordt en daarmee ook veel duurder. 

Steeneiken in de problemen

Volgens Francisco Esparrago, president van een ander hambedrijf zijn steeneiken inheems in vochtige klimaten. “Die bomen zijn een overblijfsel uit de tijd dat het klimaat hier anders was dan nu”. 

De klimaatcrisis vermindert de productie van deze bomen in regio’s zoals Extremadura en het noordwesten van Andalusië, waar veel producenten van Iberische ham zijn gevestigd. Die bomen zijn later essentieel voor de productie van de ham van de zwarte varkens die zich voeden met de eikels.

“De bomen worstelen om de lange, hete en droge zomers die we nu hebben door te komen”, legt Asparagus uit. Hij verwacht bovendien dat de komende zomer de ergste wordt in de 40 jaar dat hij in de weilanden werkt als gevolg van de droogte de vorige zomer en een winter met relatief weinig regen. 

Eikels importeren als oplossing?

Gezien het gebrek aan eikels, zouden Iberische hamproducenten deze kunnen importeren uit derde landen zoals Marokko of Algerije. Volgens Espárrago bestaat dan wel het risico voor de Spaanse industrie op nieuwe ziekten. Iets dergelijks gebeurde in 1993 al, toen insecten als de rode palmkever die via import uit Egypte kwamen, tienduizenden palmbomen in Spanje vernietigden. 

Iberische ham steeds schaarser

Daarom, en in het geval dat de klimaatcrisis de komende jaren blijft verergeren, zal Iberische ham steeds schaarser worden. Mensen in de sector schatten zelfs dat er dit seizoen tussen de 30 en 40% minder dieren zullen zijn. Iets waardoor het product schaars en ook veel duurder wordt dan nu het geval is.

Dit vind je misschien ook leuk