Een bewoner van Málaga heeft op het strand van Sacaba een bijzondere archeologische ontdekking gedaan. Juan María Álvarez, een lokale fotograaf, stuitte op meer dan 2.000 prehistorische artefacten. Hieronder stenen werktuigen uit het Paleolithicum, zoals musteriaanse punten, raeders en denticulaten.
Ook vond hij fossielen van dieren uit het Holoceen, een periode die ongeveer 12.000 jaar geleden begon. De vondst is gedaan in opgehoopte zandduinen die werden gebruikt voor strandaanvulling.
Wetenschappelijk belang
Volgens een rapport van onderzoekers van de universiteiten van Cádiz en Córdoba is de vondst van groot archeologisch, wetenschappelijk en cultureel belang. Dit staat in contrast met de beoordeling van de Junta de Andalucía, die de resten als “moeilijk in een specifieke periode te plaatsen” bestempelde.
De onderzoekers benadrukken het belang van het traceren van de herkomst van het zand dat op het strand van Sacaba is gedeponeerd. Zij vermoeden dat het zand afkomstig is van de zeebodem van de Baai van Málaga, een gebied dat mogelijk duizenden jaren geleden bewoond werd door paleolithische samenlevingen.
Grondiger controle op zandextracties nodig
José Ramos pleit voor een grondiger controle op zandextracties, zowel op land als aan de kust, om te voorkomen dat belangrijke archeologische resten onopgemerkt blijven of verloren gaan. Hij wijst op het belang van bescherming en verder onderzoek van deze materialen, gezien hun grote historische waarde.
Playa Sacaba, gelegen in het westen van Málaga, is een rustige en traditionele strandbestemming. Het strand strekt zich uit over 750 meter en ligt tussen Playa de la Misericordia en de monding van de Guadalhorce in het westen van de stad. Vanaf hier heb je ook directe toegang tot het natuurpark rond de riviermonding met bijzondere watervogels, waaronder flamingo’s. Het is een populaire plek voor zowel locals als toeristen en vlakbij ligt een grote camperplaats.
Lees ook: Baanbrekende vondst: Oudste Neanderthaler resten van Noord-Spanje