Bewoners van La Marina – Costa Blanca klagen over invasie van campers

door admin
campers invasie la Marina Playa

In de kustplaats La Marina in Elche groeit de onvrede onder de bewoners over de toename van campers die soms maandenlang in hun buurt verblijven. De lokale gemeenschap dringt bij de gemeente aan op oplossingen en meer politieaanwezigheid.

Omwonenden wijzen ook op de vervuiling die deze vorm van ‘goedkoop toerisme’ met zich meebrengt. Ook stellen ze vragen over de afvoer van afvalwater.

Toenemende populariteit van campers

De trend van het reizen of zelfs wonen in campers, die steeds populairder wordt onder zowel buitenlanders als Spanjaarden, stuit op weerstand van bewoners. Die voelen zich overrompeld door dit groeiende fenomeen. Vooral in La Marina, een wijk en strandgebied aan de Zuidelijke Costa Blanca in de gemeente Elche, is de spanning voelbaar. De bewoners ervaren overlast van camperbezitters die hun voertuigen voor lange periodes parkeren in de buurt van hun huizen. De insteek is vaak om kosten te besparen door voorraden van thuis mee te nemen en weinig uit te geven op hun bestemming.

Kritiek op ‘goedkoop toerisme’

De bewoners bekritiseren wat zij ‘goedkoop toerisme’ noemen omdat de bezoekers weinig bijdragen aan de lokale economie. Ze begrijpen niet waarom mensen die zich dure campers kunnen veroorloven, ervoor kiezen om gratis te parkeren in woonwijken. Deze situatie heeft geleid tot een groeiende frustratie en een roep om actie.

Juridische en handhavingsuitdagingen

Een politiewoordvoerder legt uit dat het een complex probleem. De rechten van camperbezitters en lokale bewoners botsen namelijk met elkaar. De huidige wetgeving, die door sommigen als te strikt en door anderen als te soepel wordt beschouwd, maakt handhaving moeilijk. Dit heeft ertoe geleid dat campers als paddestoelen uit de grond schieten overal langs de kust. Andere gemeenten, zoals Santa Pola, zoeken al jaren naar oplossingen voor de problemen die ontstaan in gebieden onder hun beheer.

Dit vind je misschien ook leuk