De zwaarst getroffen regio’s zijn Catalonië en Andalusië, waar minstens 600 gemeenten te maken hebben met een beperkt verbruik en zelfs met leveringsonderbrekingen in de vroege ochtenduren. In Catalonië hebben zo’n 6,6 miljoen mensen hiermee te kampen. In Andalusië zijn het er ongeveer twee miljoen. Daarnaast zijn er ook beperkingen in gemeenten in Extremadura en in Galicië, de Balearen (op Mallorca en Menorca) en Aragón (nog eens 150.000 mensen).
Bewoners krijgen beperkingen in verbruik opgelegd en moeten rekening houden met de waterafsluiting in de nacht en daarom overdag een voorraad aanleggen om genoeg water te hebben voor het geval ze het op later moment nodig hebben.
Catalonië
In 495 gemeenten in Catalonië geldt al een of andere beperking, wat betekent dat bijna de helft van het grondgebied getroffen is. De beperkingen variëren van het beperken van schoonmaken van straten met drinkwater tot het besproeien van tuinen of het verbieden van activiteiten zoals het wassen van auto’s. Evenals het verminderen van de quota voor het platteland. Het gebrek aan regen deze week dwong de regering nog een stap verder te gaan en de noodtoestand uit te roepen – het ergst mogelijke scenario – in 22 gemeenten in Girona.
De stad Riudecañas in Tarragona kan al een tijdje niet irrigeren en heeft bijna de helft van haar oogst verloren omdat het erg weinig heeft geregend. Dat zal de prijzen alleen maar verder opdrijven.
Andalusië
Volgens gegevens van ngo Greenpeace zijn er meer dan honderd steden in Andalusië met een of andere beperking. De duizend inwoners van de stad El Borge (Málaga) hebben de afgelopen maand te maken gehad met een stop in de watervoorziening. De kraan loopt niet tussen middernacht en zeven uur ’s ochtends, om het gemeentelijke reservoir de tijd te geven zich te herstellen en de bewoners de hele dag van water te voorzien. Het stuwmeer, La Viñuela, heeft nog maar 8,6% van zijn capaciteit, een historisch minimum.
In de badplaats Vélez-Málaga, zien 80.000 inwoners -en in augustus verdubbelt dit aantal – elke avond niets uit de kraan komen. Om de situatie te verlichten, wordt het gebied al voorzien van water uit Málaga en uit de stroomgebieden van de rivier Chíllar, in Nerja. De regering kondigde een paar weken geleden de bouw aan van een ontziltingsinstallatie in het gebied, waarin ze ongeveer 100 miljoen euro zal investeren.
De stad Málaga heeft ook beperkingen ingesteld. Douches op het strand worden vanaf dinsdag afgesloten, in navolging van alle gemeenten aan de oostkust van Málaga – met uitzondering van Nerja – en andere delen van de kust van Huelva en Cádiz – zoals Ayamonte, Tarifa en La Línea de la Concepción. In Málaga zijn deze installaties goed voor slechts 0,24% van het waterverbruik van de stad, volgens gemeentelijke gegevens, maar bronnen bij het stadsbestuur geloven dat de maatregel zal dienen om het bewustzijn te verhogen onder de bevolking.
De provincie en stad Sevilla hebben eveneens maatregelen ingevoerd. De nieuwe burgemeester van Sevilla, José Luis Sanz, heeft aangegeven dat in september het gemeentelijke plan tegen de droogte zal worden herzien. Op dit moment zijn de waterbesparende maatregelen beperkt tot een verbod op het gebruik van drinkwater uit het netwerk voor het besproeien van groene zones, irrigatie van straten of de onmogelijkheid om zwembaden te vullen zonder een gesloten circuit. In 2021 lanceerde Sevilla een plan om besparingen in waterverbruik aan te moedigen om het aantal liters water dat per inwoner wordt gebruikt terug te brengen van 116 naar 90. Tot nu toe is dit teruggebracht tot 112.
Ook een tiental dorpen in de Sierra de Aracena in de provincie Huelva heeft te kampen met watertekorten.
Ravage door klimaatverandering en slecht waterbeheer
Klimaatverandering en slecht waterbeheer richten een ravage aan, niet alleen op de velden en ecosystemen van het land, maar ook onder de bevolking, zegt Greenpeace. De organisatie beweert dat het gebruik van deze essentiële hulpbron in veel delen van het land de droogte verergert.
De landbouwsector wordt het zwaarst getroffen door het aanhoudende watertekort. Voor veel gezinnen betekent dat een economische ramp. Volgens ecologen liggen intensieve landbouw en veeteelt ook aan de basis van het probleem, omdat ze 80 procent van de hulpbronnen verbruiken. ’We hebben een niet-duurzaam model, zegt Julio Barea, hoofd van de watercampagne van Greenpeace, die gelooft dat de situatie alleen maar erger zal worden nu er weinig regen wordt voorspeld, in ieder geval tot eind september.
De droogte heeft ook gevolgen voor dieren in het wild – in Andalusië worden al kunstmatige drinkbakken geïnstalleerd om sterfte door dorst te voorkomen – en voor het toerisme, bijvoorbeeld omdat het onmogelijk is om te sporten in lege stuwmeren.
Bewustzijnscampagnes
Bewustwording is een van de belangrijkste punten voor zowel gemeenten als bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de distributie van water. Het overheidsbedrijf Giahsa informeert op zijn sociale netwerken over de onderbrekingen die de gemeenten treffen en hun tijdschema’s, die variëren afhankelijk van de tijd die nodig is om de minimumniveaus in de reservoirs te herstellen. In sommige gevallen wordt de bevoorrading uitgevoerd met watertankwagens.
Lees ook: Dit zijn de waterbeperkingen in Zuid-Spanje