Bosbrand op Tenerife onder controle

door admin
Bosbrand op Tenerife onder controle

De brand, die begon in de vroege ochtend van 16 augustus, heeft 14.700 hectare grond verbrand, wat overeenkomt met 7,1% van het oppervlak van het grootste van de Canarische Eilanden. Met deze omvang is het de meest schadelijke brand die in 2023 in Spanje heeft gewoed en de meest schadelijke ooit op de Canarische Eilanden.

Lees ook: Bosbrand op Tenerife is “buiten het vermogen om te blussen”

Fernando Clavijo, de president van de Canarische Eilanden, maakte tijdens een persconferentie donderdagavond bekend dat de vlammen zijn gestabiliseerd. Hij gaf verder aan dat er geen geëvacueerde mensen meer zijn. Vanwege de aanhoudende hitte op het eiland, waarschuwde hij wel voor mogelijke “kleine heroplevingen” in het getroffen gebied. Er zijn echter voldoende grond- en luchtbronnen beschikbaar om krachtig in te grijpen. Clavijo benadrukte ook de noodzaak om voorzichtig te blijven gedurende het komende weekend en adviseerde mensen om, indien niet noodzakelijk, de bergen te vermijden.

Hij bedankte de burgers voor hun voorbeeldige gedrag en prees het brandbestrijdingsteam voor hun uitstekende werk. Clavijo erkende ook de solidariteit van de andere eilanden en de Spaanse regering, die essentiële middelen leverden om de brand te stabiliseren. Hij gaf aan dat binnenkort wordt begonnen met het beoordelen van de milieuschade en economische gevolgen.

Voorzichtigheid blijft geboden vanwege hitte

Rosa Dávila, de president van de provinciale overheid van Tenerife, benadrukte dat, hoewel de brand is gestabiliseerd, deze nog niet volledig onder controle is. Ze riep het publiek op om voorzichtig te zijn, met name vanwege de hoge temperatuurwaarschuwingen.

Geen persoonlijke ongelukken en verbrande woningen

Dankzij de stabilisatie van de brand, die volgens de autoriteiten is aangestoken, zal er een geleidelijke afname zijn van de inzet van middelen. Vrijdag zullen 195 grondtroepen en 16 luchtvaartuigen in het gebied werken. Dávila wees erop dat als er niet snel was ingegrepen, de brand zich mogelijk over 33.000 hectare had kunnen verspreiden en tot 15.000 huizen had kunnen treffen. Gelukkig zijn er geen doden gevallen en zijn er geen huizen verloren gegaan.

Pedro Martínez, hoofd van de Forest Service, merkte op dat de brand niet meer groeit, maar dat het “veel tijd” kan kosten voordat de brand volledig onder controle is vanwege de grote omtrek.

Lees ook: Tenerife is een derde van het bosgebied kwijt door de brand

Dit vind je misschien ook leuk