Brand in grootste nederzetting voor ‘moderne slaven’ in Huelva geblust

door admin
Brand in grootste nederzetting voor 'moderne slaven' in Huelva geblust

Bij een brand die zaterdagmiddag rond 12 uur uitbrak in een nederzetting voor arbeidsmigranten in Palos de la Frontera (Huelva) raakte een persoon gewond en moesten 120 mensen geëvacueerd worden.

De brandweerlieden hebben bevestigd dat één persoon lichtgewond is geraakt met brandwonden aan de armen en is geëvacueerd naar het gezondheidscentrum in de stad Huelva. De brand werd zaterdag rond 17 uur geblust.

In totaal hebben 14 brandweerlieden en tien voertuigen van het provinciale brandweerconsortium van Huelva ingegrepen bij de brand. De diensten rukten met veel materieel uit aangezien de nederzetting vlakbij een bosmassa van dennenbossen, struikgewas en eucalyptusbomen ligt en naast het plaatselijke industrieterrein. Ook brandweereenheden uit de parken San Juan del Puerto, Punta Umbría en Almonte werden naar de locatie gestuurd. 

Meest hevige brand in deze nederzetting tot nu toe

Joaquín Marfil, adjunct-directeur operaties van het Provinciaal Brandweerconsortium van Huelva, omschreef deze brand als “de meest hevige” van de branden die zich in deze nederzetting hebben voorgedaan. Dit komt doordat er bij deze gelegenheid “een buitengewone thermische belasting was als gevolg van de opeenhoping van kunststoffen en koolwaterstoffen, wat resulteerde in een dichte kolom van zwarte rook en vlammen van 20-25 meter hoog”.

Lees ook: Sloppenwijk in Almería afgebroken zonder dat bewoners een alternatief hebben

Het vuur kwam tot op tien meter afstand van de industriële gebouwen op het terrein, waardoor de brandweereenheden met krachtige waterstralen moesten optreden om te voorkomen dat de stralingswarmte en vonken die door de rookkolom werden gegenereerd de omliggende loodsen zouden bereiken. “Enkele voorwerpen zijn verbrand maar snel geblust”, legt Marfil uit.

Grootste migrantennederzetting in de provincie

De brand woedde in het grootste van de migrantennederzettingen in de provincie, volgens het rapport “Asentamientos 2022. Gevolgen van discriminatie in nederzettingen in de provincie Huelva”, uitgevoerd door de NGO Andalucía Acoge. Deze organisatie bevestigt dat de getroffen nederzetting tussen de 400 en 1.000 inwoners heeft vanwege de nabijheid van de aardbeienvelden, ander rood fruit en landbouwbedrijven.

Moderne slavernij

De organisatie Jornaleras de Huelva en Lucha (dagloners uit Huelva in gevecht) meldt op haar Twitteraccout: “De nederzetting in Palos de la Frontera brandt. Onze collega die weer alles kwijt is, heeft ons gewaarschuwd. We zijn net aangekomen en de mensen liggen op straat, ze hebben niet eens water. Met 30 graden en veel rook die ze inademen. Als ze geen migranten waren, zou er al lang een huisvestingsoplossing hebben”. De organisatie strijdt tegen de ‘moderne slavernij’ op het Spaanse platteland en werd opgericht door een aantal vrouwen die betere arbeidsvoorwaarden willen afdwingen.

Eerdere branden

Afgelopen zomer was er ook een brand die honderd hutjes trof in dezelfde nederzetting. Voorts werden in 2021 door een andere brand 400 mensen dakloos en maanden later nog eens 100 mensen. Brand in deze nederzettingen komt vaak voor. De laatste brand in een sloppenwijk in Huelva was afgelopen december in Lepe. De omvang van de brand was veel kleiner, maar er werd een onderzoek geopend om te verduidelijken of de brand was aangestoken. Sommige bewoners beweerden dat er een fles met brandbaar materiaal uit een voertuig was gegooid.

Volgens de brandweer breekt een brand snel uit in dit soort wijken, zowel in Huelva als op andere locaties zoals rond de kassen in Almería. Op deze plaatsen is de concentratie mensen hoog. Daarbij zijn de materialen waarmee de hutten zijn gebouwd of verstevigd zeer brandbaar. Bovendien koken de migranten die er wonen op gaspitjes of kampvuren.

Lees ook: Einde aan sloppenwijken voor seizoensarbeiders in Spaanse aardbeienteelt

Dit vind je misschien ook leuk