Brand in woontoren Valencia eist minstens 4 levens en 19 personen zijn vermist

Polyurethaan in gevelbekleding speelde cruciale rol in snelle verspreiding vuur

door admin
diefstal brand valencia

Het aantal slachtoffers van de brand in een veertien verdiepingen tellend appartementsgebouw in de stad Valencia is gestegen. Minstens vier mensen hebben het leven gelaten. Negentien mensen zijn als vermist opgegeven door hun familieleden. De vrees bestaat dat het dodental van deze catastrofe nog verder zal oplopen.

Om 17.20 uur brak de brand uit op de vierde verdieping van het gebouw. De vlammen verspreidden zich binnen een half uur door het hele gebouw, mede door de sterke wind en hoge temperaturen. De vlammenzee en de daaropvolgende explosies binnenin het gebouw en bij de gevel zorgden voor een angstaanjagend tafereel, met brandende delen van de gevel die naar beneden vielen.

Bewoners in nood

Terwijl de brandweer met man en macht werkte om de brand onder controle te krijgen, zaten verschillende bewoners vast in het gebouw. Op sociale media circuleerden beelden van bewoners die naar balkons waren gevlucht in een wanhopige poging aan de vlammen te ontsnappen. Twee mensen zijn door de brandweer van hun balkon gered. De vier dodelijke slachtoffers werden vanuit een helikopter buiten op hun balkons aangetroffen. Het gebouw was te heet voor de hulpdiensten om naar binnen te gaan. De brandweer is nog steeds bezig met werkzaamheden om het af te koelen.

Massale inzet van hulpdiensten

Om de brand te bestrijden, werden zestien brandweereenheden en vijf ambulances ingezet. De brand, die plaatsvond in de wijk Camanar ten noorden van het stadscentrum, vereiste ook de inzet van de militaire noodhulpeenheid UME, die normaal gesproken wordt ingeschakeld bij grote bosbranden. Naast het veldhospitaal dat uit voorzorg naast het gebouw werd opgezet, werden ook zes brandweerlieden onder de gewonden gemeld.

Solidariteit

Veel omwonenden toonden zich direct solidair en zetten hulpacties voor spullen en onderdak op touw. De nabijgelegen Mercadona bleef tot ver na zijn normale sluitingstijd open om getroffenen en de hulpdiensten van eten en drinken te voorzien. Dertig bewoners van het gebouw konden worden ondergebracht in hotel Valencia Plaza, die daartoe kamers beschikbaar stelde.

Woontoren veranderde snel in fakkel

Het relatief nieuwe gebouw, dat 138 appartementen huisvestte, leek op een gigantische fakkel. Brandbaar materiaal van de gevel viel brandend op de grond en bleef daar, aangewakkerd door de wind, verder branden. De oorzaak van de brand is nog steeds niet bekend.

Stad in rouw

De regering van de regio Valencia heeft op vrijdag haar agenda geschrapt. De gemeente heeft samen met de organisatie van de Fallas-feesten besloten alle activiteiten die in dat verband het komend weekend plaats zouden vinden te annuleren. Carlos Mazón, regiopresident en María José Catalá, de burgemeester van Valencia, kwamen vrijdagochtend samen met de hulpdiensten. De gemeente heeft drie dagen officiële rouw aangekondigd. De Spaanse premier Pedro Sánchez sprak zijn medeleven uit met alle gedupeerden op X (voorheen Twitter).

Uiterst brandbare gevelbekleding

El Mundo schrijft dat een zeer brandbaar materiaal de catastrofe mogelijk fors heeft verergerd. De krant sprak met een expert in verzekeringsbeoordeling en bekend met de structuur van het getroffen gebouw. Volgens hem speelde het gebruik van polyurethaan in de gevelbekleding een cruciale rol in de snelle verspreiding van het vuur. Ook de hoge temperaturen en de harde wind van donderdag droegen hieraan bij. Het uiterst brandbare materiaal bevond zich achter het paneel van de ventilatiegevel. Daardoor veranderde de woontoren effectief in een “fakkel” toen het eenmaal vlam vatte. De flat werd in 2005 gebouwd, een tijd waarin materialen zoals polyurethaan werden gebruikt voor hun thermische efficiëntie, ondanks de bekende risico’s op brandbaarheid.

Brandbare bouwmaterialen

Dit roept volgens radiozender CadenaSER vragen op met betrekking tot de veiligheid van gebruikte bouwmaterialen. Ook doet het herinneren aan de catastrofale brand in de Grenfell Tower in Londen in 2017, waarbij 72 mensen om het leven kwamen en 74 mensen gewond raakten. Hier ontstond de brand door kortsluiting in een koelkast in een woning op de vierde verdieping. Uit onderzoek naar de oorzaak van de brand bleek dat de gevel van deze toren uit 1974 bij een renovatie in 2015 – 2016 werd bekleed met polyethyleen als hoofdelement om kosten te besparen. Na deze brand werd het gebruik van dit materiaal en vergelijkbare bestanddelen door de Europese Unie verboden vanwege de lichte ontvlambaarheid ervan. Achteraf blijkt dat in Londen liefst 16.000 particuliere appartementen met polyethyleen zijn bekleed in Londen. CadenaSER concludeert dat de Spaanse overheid dringend onderzoek moet doen in hoeveel gebouwen in Spanje deze typen brandbare materialen zijn toegepast.

Dit vind je misschien ook leuk