Bovendien telt de stad 3.874 geregistreerde Britse inwoners, wat neerkomt op bijna 6% van de totale bevolking van 69.738. Gezien deze cijfers is het wellicht niet verrassend dat sommige Britten zich enigszins eigenaar voelen van dit stukje Costa Blanca. Hun verwachtingen van een perfecte vakantie botsen echter soms met lokale gewoonten, wat tot spanningen leidt.
Dit is geen nieuw fenomeen. Al in 2015 werd er door Britse toeristen een Facebookgroep opgericht om diefstallen en oplichting in de stad te melden. In 2018 ging de klacht van een Britse toeriste viraal toen ze klaagde dat er “te veel Spanjaarden” in Benidorm waren. En dit jaar beweerde Forbes, op basis van recensies, controversieel dat Benidorm de Europese bestemming was waar toeristen het vaakst ziek werden.
“Strijd om de ligbedden”
Wat is nu het probleem? Het lijkt erop dat Britse toeristen zich ergeren aan de Spaanse gewoonte om vroeg op te staan en een top plekje op het strand te claimen. Ze lijken te geloven dat dit expres wordt gedaan om hen te irriteren.
Lees ook: Gevecht tegen de strijd om de beste plekken op de stranden van Benidorm
De “strijd om de ligbedden” is verschoven van het zwembad naar het strand. Het beeld van toeristen die racen om de beste plek bij het zwembad te bemachtigen, is een zomerse gewoonte in Benidorm en veel andere Spaanse kusthotels. Deze competitie heeft nu echter het strand bereikt, wat leidt tot een confrontatie tussen de lokale bevolking en de Britten.
Britse tabloids, The Sun en Mail Online, hebben foto’s gepubliceerd waarop te zien is hoe Spaanse toeristen hun strandstoelen en parasols bij zonsopgang opzetten. Volgens deze tabloids hebben de Spanjaarden twee motieven: hun plek reserveren en vervolgens terug naar bed gaan, en de Britse toeristen dwingen om de betaalde zonnebedden te huren.
Deze bewering werd ook herhaald op het YouTube-kanaal Benidorm Stuff in een video (te zien op deze pagina) die al meer dan 2.600 likes en 91.000 views heeft verzameld.
Reactie gemeente Benidorm
De gemeenteraad van Benidorm heeft gereageerd op deze beschuldigingen. Het onbeheerd achterlaten van persoonlijke spullen op het strand of een openbare ruimte is niet toegestaan, en de lokale politie heeft de bevoegdheid om ze te verwijderen of boetes op te leggen tot €750. De raad verduidelijkte echter dat ze vertrouwen op het gezond verstand van de bezoekers en dit jaar nog geen boetes hebben opgelegd.
Zelfs de Daily Mail geeft toe dat deze vroege vogels hun plekje opzetten terwijl veel Britse toeristen nog aan het feesten zijn of de roes van de vorige nacht uitslapen. Wat verwachten ze dan? Moeten de Spaanse locals wachten tot de Britse toeristen wakker worden en hun favoriete plekje op het strand kiezen?
Misschien is het goed om deze ontevreden toeristen eraan te herinneren dat Benidorm een stad is, geen resort waar iedereen naar hun hand danst. Echter, gezien hun herhaalde bezoeken, lijkt het erop dat slechts een minderheid er zo over denkt.