Brussel: ‘Onafhankelijk Catalonië kan buiten EU komen’

door admin
Brussel: 'Onafhankelijk Catalonië kan buiten EU komen'

Opnieuw komen er echter geluiden uit Brussel dat een onafhankelijk Catalonië wel eens buiten de Europese Unie kan komen te vallen. Dit benadrukte Joaquin Almunia, de vice-voorzitter van de Europese Commissie afgelopen 16 september in Barcelona. Hij zei dat ‘een afgescheiden deel van een staat kan geen lid zijn van de EU’.

Alles gaat over het feit dat de regionale regering van de noordoostelijk gelegen Spaanse regio in 2014 een referendum wil organiseren over onafhankelijkheid. Volgens een recente peiling is 52 procent van de Catalanen voor. 

Brussel heeft wel toegevoegd dat het gaat om een ‘interne en grondwettelijke kwestie van een lidstaat’. Daarbij blijkt men binnen de EC vooral naar het juridische kader te kijken bij evaluatie van de gevolgen van een eventuele onafhankelijkheid. 

Inmiddels hebben de Spaanse premier en die van Catalonië een voorzichtige dialoog per brief gestart. Mariano Rajoy reageerde op 14 september op een brief die de Catalaanse president Artur Mas hem in april al had gestuurd. Rajoy stelt voor een ‘dialoog zonder uiterlijke datum’ aan te gaan.

Barcelona World

Ondertussen roert ook het Spaanse bedrijfsleven zich. Bijvoorbeeld de investeerders achter Barcelona World, een macroproject gericht op toerisme en handel met pretparken, congreszalen etc. dat gebouwd zal worden in Vila Seca/Salou (Tarragona). Xavier Adserà, president van BCN World heeft op 18 september gezegd dat het lidmaatschap van de EU van Catalonië een voorwaarde is voor de opbouw van Barcelona World. De investeerders die bij het project dat 17.000 banen (waarvan 7.000 indirecte) zal scheppen, betrokken zijn, zijn het daar over eens.

Dit vind je misschien ook leuk