Buitengewoon vroege hittegolf in Spanje bereikt zaterdag hoogtepunt

door admin
Buitengewoon vroege hittegolf in Spanje bereikt zaterdag hoogtepunt

Dat gold voor het binnenland van Andalusië, het zuiden van de regio Madrid en de Ebro-vallei. De officiële temperaturen lagen dichtbij de 40 graden, maar de gevoelstemperatuur in de zon lag nog een stuk hoger. 

Aemet waarschuwt al dagen voor deze midzomerhitte-episode in mei, die strikt genomen geen hittegolf is, maar nu al de meest intense hitte-episode van de afgelopen twintig jaar in mei is.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het actieplan tegen te hoge temperaturen geactiveerd. De verschillende overheden moeten er rekening mee houden dat de thermometer op zaterdag 21 mei boven de 42ª Celcius gaat aanwijzen.

In afwachting van die temperatuurspiek was het in de zuidelijke helft van het land al extreem heet. Bekend zijn al wel de gegevens die Aemet donderdag verzamelde over de plaatsen met de hoogste temperaturen. 

Van de tien meest extreme temperaturen die donderdag zijn geregistreerd, komen er negen overeen met Andalusische steden en één met Ciudad Real. Deze tien plaatsen overschrijden 38 graden.

Donderdag was Linares (Jaén) de braadpan van Spanje. Hier was het om 15.50 uur al 40 graden. Dezelfde temperatuur werd om 17.00 uur geregistreerd in Andújar, ook in Jaén. In de hoofdstad van Córdoba was get 38,9 graden om 17:50 en in Granda, 38,8 om 15:40. Ook grenzend aan 39 graden was het in de stad Jaén om 17:10 uur, terwijl het in Bailén (Jaén) 38.5 werd.

Volgens een analyse van Aemet lagen de maximumtemperaturen op donderdag 19 mei minstens 7 graden boven de normale waarden voor die tijd: “40 graden werden aangeraakt op punten in de provincie Jaén, waarvan de hoofdstad een temperatuurmaximum bereikte van 38,7 graden. Dit cijfer is maar liefst 15 graden hoger dan normaal”.

Ruben del Campo, woordvoerder van Aemet, verzekerde aan Cadena SER dat “we te maken hebben met een van de sterkste warme periodes in mei in de afgelopen 20 jaar”, en waarschuwde dat de hitte zowel overdag als ’s nachts erg intens zou zijn. Hij legde verder uit dat het tot 1999 in de maand mei zeer zeldzaam was om 40 graden te bereiken; maar met de komst van de 21e eeuw hebben we al vier mei-maanden doorgebracht waarin de 40 graden zijn bereikt of bijna werden bereikt.

Spaanse zomers beginnen eerder

“De zomers winnen terrein op de lente. In deze jaren begint de zomer bijna een maand eerder dan in de jaren 80. Dit impliceert steeds meer extreme hittegolven. We kunnen stellen dat het lente was in januari en februari. Maart en april waren het tegenovergestelde met veel regen en kou. Dit jaar was de overgang erg abrupt.”

De vroege hitte is een gevolg van een massa zeer droge en warme lucht uit Afrika. Vanaf zondag neemt de invloed daarvan als eerste af aan de Atlantische kant van Spanje. Tot die tijd heb je misschien iets aan deze tips tegen de hitte.

Dit vind je misschien ook leuk