Burgemeester van Sitges gearresteerd vanwege vermeende fraude

door admin
Burgemeester van Sitges gearresteerd vanwege vermeende fraude

De politie doorzocht woensdagochtend het gemeentehuis van Sitges (Barcelona) op zoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de toekenning van contracten aan bedrijven. Carbonell is na haar arrestatie vrijgelaten in afwachting van haar verschijning voor de rechter in Vilanova i la Geltrú (Barcelona). Twee andere arrestanten bleven langer vastzitten in het politiebureau van La Verneda. Zij werden enkele uren later voor de rechter gebracht.  

Bekijk ook: Rechter onderzoekt burgmeester Marbella in verband met beachclub Opium

Naast de burgemeester werden ook de wethouder van Stedelijke Diensten, Jaume Monasterio, de secretaris-generaal van de gemeente en twee ambtenaren gearresteerd, waarvan er één met pensioen is. Er wordt niet uitgesloten dat er nog meer arrestaties zullen volgen.

Contracten voor openbare diensten

De vermeende onregelmatigheden hebben betrekking op contracten voor diverse openbare diensten die teruggaan tot 3 tot 5 jaar geleden. Het onderzoek en de huiszoekingen zijn uitgevoerd op bevel van onderzoeksrechter 8 in Vilanova i la Geltrú (Barcelona).

Ambtsmisdrijven, verduistering en vervalsing van documenten

Volgens gerechtelijke bronnen loopt het onderzoek sinds mei 2022 en richt het zich op mogelijke ambtsmisdrijven, verduistering en vervalsing van documenten. Hierbij wordt de handelwijze van de gemeente Sitges met betrekking tot de Taula del Tercer Sector (een platform voor de derde sector) en een lokale coöperatie onderzocht, met name de toekenning van subsidies en kleinere contracten tussen 2017 en 2022.

In totaal zijn er 13 personen onderzocht in deze zaak, waaronder de burgemeester en 8 raadsleden van de gemeente Sitges, evenals vier particulieren die betrokken waren bij een van de onderzochte coöperaties.

Reactie gemeente Sitges

De gemeente Sitges heeft gereageerd op de arrestaties met een verklaring waarin zij beweert dat de vermeende onregelmatigheden al intern waren onderzocht. Zij hebben juridische professionals ingeschakeld om de zaak op te helderen, subsidies stopgezet, dossiers herzien en stappen ondernomen om onterecht verleende subsidies terug te vorderen. De gemeente stelt dat zij over rapporten beschikken die deze acties bevestigen. Ze benadrukken dat ze een transparante instelling zijn met een strikte ethische code en dat ze volledig samenwerken met de autoriteiten en de gerechtelijke instanties.

Dit vind je misschien ook leuk