Caminos de Pasión: Andalusië te voet, te paard of op de fiets

door Judith Goeree
Camino de Santiago

Caminos de Pasión is een nieuwe toeristische route in het binnenland van Andalusië. Er zijn elf etappes die te voet, te paard of op de fiets kunnen worden afgelegd. Caminos de Pasión biedt een combinatie van geschiedenis, cultureel erfgoed, tradities, gastronomie, ambachten en natuur.

De nieuwe route loopt langs de GR 341 en beslaat meer dan 320 kilometer. Het langeafstandspad doorkruist 25 gemeenten in de provincies Jaén, Córdoba en Sevilla en loopt onder andere langs drie via verdes. Reizigers op de route worden getrakteerd op een rijke variatie aan flora, fauna en fraaie landschappen. Een van de hoogtepunten is UNESCO-geopark Sierras Subbéticas.

Voor fietsliefhebbers zijn er drie opties om de GR 341 te volgen: over de weg, via onverharde wegen en op de MTB. Afhankelijk van de gekozen kunnen fietsers de route in drie tot zeven dagen afleggen. De route bevat maximaal 3.660 meter stijgen en 4.480 meter dalen. Wie wil overnachten langs de route, kan terecht bij een breed scala aan accommodaties, van historische hotels, tot luxere paradores of toeristische appartementen.

Caminos de Pasión het hele jaar door

De Caminos de Pasión kunnen het hele jaar door worden bezocht. Elk seizoen geeft zijn eigen charme aan de plaatsen in de omgeving. In de lente vinden veel festivals en lokale feesten plaats. Zomers is er een groot aanbod van culturele evenementen. In de herfst, de oogsttijd, staat juist de gastronomie centraal met veel culinaire activiteiten.

De route begint in Alcalá la Real (Jaén) en eindigt in Utrera (Sevilla). Een aanrader voor mountainbikers is de etappe tussen Baena en Cabra in de Subbética Cordobesa. In deze streek worden eindeloze olijfboomgaarden afgewisseld met de natuurlijke vegetatie van steeneiken, rotsrozen en geel bloeiende gaspeldoorn. In Baena zelf is eveneens genoeg te zien voor de sportieve fietsers. De route gaat verder langs de via Verde van Aceite naar Cabra langs oude boerderijen en landhuizen.

Prachtige route voor paardrijders

Het pad tussen Fuentes de Andalucía en La Campana is zeer geschikt voor ruiters. De route gaat via landwegen en oude veeroutes door akkerland en natuurlijke vegetatie. Rond Estepa, gelegen tussen de bergen en de Genil-vallei, kun je genieten van een heel gevarieerd landschap. Ook Osuna, gelegen in de uitgestrekte velden van Sevilla, is een lust voor het oog.

Ook voor liefhebbers van kunst en monumentaal erfgoed is er langs de GR 341 veel te ontdekken. In Alcalá la Real bevindt zich de imposante vesting La Mota, die al van kilometers afstand zichtbaar is en een prachtig uitzicht geeft op de Sierra Nevada. Écija, een historisch belangrijk stadje in Andalusië, staat bekend om zijn uitzonderlijke monumentale erfgoed. De rijke geschiedenis van deze plaats gaat terug tot de Tartessische beschaving in de 8e eeuw voor Christus. Écija beleefde haar gouden tijd tijdens de Romeinse overheersing.

Het stadje Priego de Córdoba is een explosie van kleuren. De rivieren en beken hebben hier het landschap en de bergen gevormd en er zijn diepe canyons ontstaan. In Priego vind je de monumentale fontein Fuente del Rey, pittoreske pleintjes, en het meesterwerk van de Andalusische barok: de Iglesia de la Asunción. De kerk herbergt in het interieur een waar juweel met de Sagregoriokapel.

Olijfolie en goede wijn

Ook liefhebbers van lekker eten en drinken kunnen hun hart ophalen op de Caminos de Pasión. Een belangrijp product op de route is de olijfolie, afkomstig uit de vele olijfgaarden die het landschap sieren. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan een van de almazaras, olijfoliemolens, een bezoek brengen aan een olijfgaard, ontbijten tussen eeuwenoude olijfbomen of olijfolie proeven op verschillende locaties langs de route.

Ook voor wijnliefhebbers er genoeg te proeven op de route. Verschillende gerenommeerde wijnhuizen bieden tours en proeverijen aan. Op de website van Caminos de Pasión vind je bovendien volop informatie over een ´Tour de Experiencias Rurales y Gastronómicas´, een unieke belevenis voor bezoekers om kennis maken met en te proeven van het beste wat Andalusië op culinair gebied te bieden heeft, zoals olijfolie, wijn en kaas.

Met deze route voegt Andalusië opnieuw een pareltje toe aan haar toch al grote netwerk aan langeafstandsroutes voor wandelaars en fietsers.

Lees ook: Langste wandelroute van Málaga door Google gedigitaliseerd

 

 

Dit vind je misschien ook leuk