Carnaval losgebarsten in Spanje, maar waar en hoe?

door admin
Carnaval losgebarsten in Spanje, maar waar en hoe?

Op veel manieren komt het carnaval vieren in Spanje overeen met de zuidelijke provincies van Nederland en enkele in België. Iedereen komt verkleed en geschminkt en bijna overal zijn er wel optochten te zien. Wat alle landen gemeen hebben, is dat het een groot feest is.

Carnaval in Spanje vooral kleurrijk, met optochten en voor hele gezin

Toch lijkt het carnavalsfeestje in Spanje ook vooral een familieaangelegenheid te zijn met de prachtige optochten en praalwagens die door de straten van veel Spaanse steden rijden. Sommige steden, waaronder Cádiz en Santa Cruz de Tenerife, pakken flink uit met professionele shows die direct uit het carnaval van Rio de Janeiro lijken te zijn overgekomen.

Op deze plekken in Spanje wordt carnaval gevierd

Over het algemeen is carnaval dit jaar op donderdag 16 februari begonnen en zal het feest op veel plekken gevierd worden tot en met woensdag 22 februari. Dit is echter lang niet in heel Spanje het geval en zijn er enkele plaatsen waar het feestje nog langer doorgaat. Hieronder benoemen we voor de meest bekende plaatsen en regio’s of er carnaval wordt gevierd en op welke dagen dit plaatsvindt.

Andalusië

Het beroemde carnaval van Cádiz bereikt op maandag 20 februari zijn hoogtepunt en biedt een programma vol met optochten en optredens in deze Andalusische stad. Alle festiviteiten in Cádiz gaan nog door tot 5 maart. In Málaga zijn veel carnavalfestiviteiten alweer voorbij. Het carnaval begon in Málaga al vroeg op 12 februari met de bekende carnavalsoptocht en op vrijdag 17 februari met de populaire ‘drag queen contest’.

Canarische eilanden

In Santa Cruz de Tenerife hebben de inwoners op dinsdag 21 februari vrij voor het carnaval. Toch duurt het carnaval meer dan een maand op dit Canarische eiland. Gedurende deze maand vinden er optredens plaats, worden de kandidaten voor de koningin van het carnaval voorgesteld en zijn er vele piñata’s te zien.

Ook in Las Palmas de Gran Canaria zijn ze gek op carnaval. Het eiland staat vooral bekend vanwege het gala van de koningin van het carnaval en de beroemde optocht, de Gran Cabalgata, die op zaterdag 4 maart plaats zal vinden.

Catalonië

In Barcelona en in Tarragona wordt carnaval gevierd tussen 16 en 22 februari. De verschillende optochten werden in het weekend van 17 en 18 februari gehouden. Ook Sitges slaat carnaval niet over en ook hier waren het afgelopen weekend meerdere optochten te zien. De echt bekende optocht van Sitges, de Rua del Extermini, vindt plaats op dinsdag 21 februari.

Extremadura

In Extremadura staat alleen 21 februari opgenomen als Fiesta de las Candelas, en betreft het een officiële vrije dag. Het carnaval zelf wordt gevierd van 17 tot en met 26 februari.

Madrid

De gemeente van Madrid viert carnaval van 17 tot en met 22 februari maar er is geen sprake van een officiële vrije dag. Wel valt een deel hiervan in de schoolvakanties waardoor de kinderen veelal wel kunnen aansluiten tijdens dit feest. In verschillende delen van de Spaanse hoofdstad vinden er gedurende deze dagen evenementen plaats zoals op het Plaza de la Villa en in het Círculo de Bellas Artes.

Murcia

In Murcia staat vooral Aguilas bekend als echte carnavalsstad. Het is elk jaar een feestje vol kleur, prachtige optochten, optredens en zang- en danswedstrijden. De grote optochten van Aguilas staan dit jaar gepland op 19, 20, 21, 24 en 25 februari om 18.00 uur in de avond.

Valencia

Ook in Valencia wordt een week voor de Fallas-feesten carnaval gevierd. Zo vinden er in Alicante optochten en DJ-optredens plaats. Veelal werden deze in het weekend van 16,17 en 18 februari gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk