Catalonië blijkt grote begunstigde van amnestieakkoord

door admin
Catalonië blijkt grote begunstigde van amnestieakkoord

Het controversiële amnestieakkoord waarmee Pedro Sánchez opnieuw regeringsleider werd, houdt onder meer een schuldverlichting in voor Catalonië. Volgens Moody's ontvangt Catalonië per inwoner 120% meer dan het Spaanse gemiddelde

Dat concludeert de internationale kredietbeoordelaar op basis van een onderzoek naar de financiële gevolgen van het investituurakkoord. Catalonië komt daaruit als grote begunstigde naar voren. De regio zou naar verluidt ongeveer 1.850 euro per inwoner ontvangen, in vergelijking met een landelijk gemiddelde van 840 euro. Deze cijfers zijn gebaseerd op een combinatie van Moody’s berekeningen en de meest recente officiële bevolkingsgegevens.

Ongelijkheid tussen autonome gemeenschappen

El Mundo schrijft dat de maatregelen hebben tot ongenoegen geleid onder verschillende regionale leiders. President Emiliano García-Page van Castilla-La Mancha heeft bijvoorbeeld zijn onvrede geuit door afwezig te blijven bij de investituursessie. Anderzijds hebben leiders zoals Adrián Barbón van Asturië en PSOE-vertegenwoordigers uit verschillende gemeenschappen het akkoord wel gesteund.

Sánchez’s Reactie

Premier Pedro Sánchez heeft het akkoord verdedigd door te stellen dat het deel uitmaakt van een bredere verantwoordelijkheid voor fiscale solidariteit. Hij heeft benadrukt dat de maatregel van schuldverlichting voor autonome gemeenschappen, ingevoerd tijdens de regering van de Partido Popular, voor alle gemeenschappen zal gelden, ongeacht hun politieke kleur.

Financiële gevolgen voor andere regio’s

Moody’s heeft ook de financiële impact op andere Spaanse regio’s berekend. Zo zou de Comunidad Valenciana een schuldverlichting van ongeveer 1.835 euro per inwoner ontvangen, terwijl Murcia en Andalusië minder ontvangen. Madrid en het Baskenland, die geen schulden hebben via het FLA (Fondo de Liquidez Autonómica), zouden ook minder ontvangen dan het Catalaanse gemiddelde.

Het investituurakkoord legt dus een aanzienlijke druk op het Spaanse staatsbudget, met een verwachte inspanning van 45.000 miljoen euro. Dat komt neer op 3,3% van het BBP. De beslissing heeft geleid tot zorgen over toekomstige fiscale ongelijkheid tussen de Spaanse regio’s en het risico van verhoogde uitgaven in de toekomst. Ondanks de zorgen houdt Moody’s de kredietwaardigheid van Spanje en Catalonië voorlopig wel stabiel. 

Lees ook: Dit is het nieuwe Spaanse kabinet onder leiding van Pedro Sánchez

Dit vind je misschien ook leuk