Consumptie antidepressiva in Spanje met 250% gestegen in 20 jaar tijd

door admin
Consumptie antidepressiva in Spanje met 250% gestegen in 20 jaar tijd

De dagelijkse consumptie van antidepressiva in Spanje is de afgelopen twee decennia met 249% toegenomen.

Dat blijkt uit recente gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dit is een alarmerende trend die de aandacht heeft getrokken van gezondheidsexperts en beleidsmakers. 

In 2022 bedroeg het dagelijkse gebruik van antidepressiva 98,4 doses per 1.000 inwoners in Spanje, een stijging van 6% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De cijfers tonen aan dat Spanje de vijfde hoogste consumptie van antidepressiva heeft binnen de OESO-landen. IJsland voert de lijst aan met een gemiddelde van 157,3 doses, gevolgd door Portugal (150,5), Canada (134), en Zweden (114,5).

De verkoop van antidepressiva in Spanje bedroeg 2,9% van alle verkochte medicijnen in het land in 2022, het vierde hoogste percentage in de hele OESO.

De gegevens zijn alarmerend: Antidepressiva leiden de toename van het medicijngebruik in Spanje, gevolgd door cholesterolpillen (36%) en nieuwe behandelingen voor hoge bloeddruk (32%). Het gebruik van de antidepressiva, dat jaar na jaar een gestage groei doormaakte, nam in 2020 aanzienlijk toe tijdens de lockdown.

Bekijk ook: Virusmoeheid zorgt voor stijging in verkoop antidepressiva en slaappillen in Spanje

Volgens de resultaten van de Algemene Raad van Apothekers na analyse van de gegevens van de verstrekking van geneesmiddelen ten laste van het publieke gezondheidssysteem gedurende 2020, kwam het tijdens de eerste lockdown tot een toename van 10 tot 15% in het gebruik van geneesmiddelen voor aandoeningen zoals angst, depressie of slaapstoornissen.

De toename in consumptie in 2020 is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2019: 4,8% tegenover 2%. De jaarlijkse toename in de specifieke groep van medicijnen voor angstreductie was meer dan 5%, en die van de sedativa (bewustzijnsverlagende middelen) meer dan 4%, bij het vergelijken van gegevens van 2020 en 2019. En de gegevens blijven stijgen.

Deze cijfers maken de Spaanse bevolking tot de grootste consument van benzodiazepinen ter wereld. De landen die Spanje volgen zijn België en Portugal met 80 doses, terwijl er in Duitsland van deze stof slechts 0,4 doses/dag/1.000 inwoners worden geconsumeerd.

De groei in consumptie sinds het jaar 2000 werpt vragen op over de geestelijke gezondheid van de bevolking en de manier waarop depressie en gerelateerde aandoeningen worden behandeld. Enerzijds kan de stijging deels worden toegeschreven aan een beter begrip en diagnose van depressie en aanverwante stoornissen. Anderzijds roept het vragen op over mogelijke overmatige voorschrijving en de behoefte aan aanvullende ondersteunende therapieën. 

Lees ook: Spanjaarden behoren tot de meest gedrogeerde Europeanen

Dit vind je misschien ook leuk