Spanjaarden behoren tot meest gedrogeerde Europeanen

door admin
Spanjaarden behoren tot meest gedrogeerde Europeanen

Gisteren publiceerde de Spaanse krant El País de uitkomsten van het meest recente onderzoek naar Alcohol-, tabak- en drugsgebruik in Spanje, dat door het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDD) gehouden is. Een samenvatting van de onderzoeksresultaten is hier te zien. 

 

Vijfde op ranglijst

 

Volgens het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDD) worden er in Spanje meer drugs en medicijnen gebruikt dan in de meeste andere Europese landen. Wat illegaal drugsgebruik in Europa betreft, staat Spanje op de vijfde plaats met 31,3%. De eerste tot en met vierde plaats worden ingenomen door Frankrijk (41,1%), Denemarken (36%), Engeland (34,7%) en Italië (32,7%). België staat op de 17e plaats met 15,8%. Nederland komt niet voor op de lijst.

 

Legaal en illegaal gebruik

 

Niet alleen het cannabis- en cocaïnegebruik ligt in Spanje hoog. Vooral het gebruik van medicijnen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn, is de laatste jaren erg gestegen. Steeds meer volwassenen nemen antidepressiva, tranquillizers en slaapmiddelen. Adolescenten experimenteren met psychoactieve middelen zoals cannabis, lachgas en amfetamine. Opvallend is dat jongeren daarnaast slaapmiddelen gebruiken om het opwekkende effect te dimmen.

 

Grote stijging psychofarmaca

 

‘Niet alleen het toenemende gebruik van middelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, is zorgwekkend’, zegt ambtenaar Francisco Babín over het Spaanse drugsbeleid. ‘Er is vooral een toename zichtbaar bij door artsen voorgeschreven medicatie. We mogen ervan uitgaan dat artsen deze niet zo maar voorschrijven. Toch is het in bepaalde gevallen goed om te onderzoeken of er geen andere alternatieven voorhanden waren.’

 

Collateral damage cannabis

 

Babín vindt het gebruik van cannabis onverstandig, hoewel hij moet toegeven dat een overdosis niet dodelijk is. Cannabis is minder schadelijk voor de gezondheid is dan andere drugs. Uit onderzoek is gebleken dat 67 procent van bij een verkeersongeval om het leven gekomen bestuurders, onder invloed was van alcohol en 30 procent onder invloed van drugs, zoals cocaïne, cannabis en opiaten.

 

Hoewel veel cannabis en hasjiesj nog steeds uit Marokko komt, wordt er steeds meer wiet in Spanje zelf verbouwd. Een groot deel daarvan is bestemd voor coffeeshops in Nederland bent.

 

Cocaïnegebruik

 

De meeste cocaïne komt vanuit Latijns-Amerika via Spanje Europa binnen. Jarenlang stond Spanje op de eerste plaats wat cocaïnegebruik gebruik betreft. Sinds een jaar of tien neemt het aantal cocaïnegebruikers en -verslaafden in Spanje echter af. 

 

Nieuwe drugs via internet

 

Inmiddels komen er steeds meer nieuwe psychofarmaca op de markt, met namen als nexus (2C-B), mefedron (miauw-miauw of bubble) en spice. Ze worden vooral in China, maar ook in Noord-Europa geproduceerd en zijn via internet te koop. Omdat hier geen controle op is en van veel nieuwe middelen de werking en bijwerkingen nog niet bekend zijn, is het levensgevaarlijk hiermee te experimenteren. 

 

Legalisatie

 

De discussie over legalisatie van cannabis is in Spanje nog niet beslecht. De Spaanse regering onder leiding van de conservatieve partij PP vindt het onderwerp onbespreekbaar en is fel tegenstander van legalisatie, terwijl de oppositiepartijen (Podemos, C’s en IU) voorstander zijn. De socialistische partij PSOE staat in ieder geval open voor een discussie.

Dit vind je misschien ook leuk