Freixenet in moeilijkheden door droogte: Ruim 600 werknemers tijdelijk op non-actief

door admin
freixenet

De aanhoudende droogte in Spanje heeft ernstige gevolgen voor de bedrijfsvoering van diverse ondernemingen. Ook de Catalaanse cava-producent Freixenet gaat over tot drastische maatregelen. Het bedrijf heeft aangekondigd een tijdelijke arbeidsregulering (ERTE) in te voeren voor 615 werknemers, die vanaf mei van kracht zal worden.

Deze stap wordt gezet om de bedrijfsvoering te stabiliseren en de werkgelegenheid op langere termijn te kunnen waarborgen.

Wat is een ERTE?

Een ERTE, of een expediente de regulación temporal de empleo, is een maatregel waarmee Spaanse bedrijven in staat zijn tijdelijk contracten te schorsen of de werkuren te verminderen bij economische, technische, organisatorische of productieproblemen. Freixenet heeft deze route eerder gevolgd tijdens de hoogtepunten van de COVID-19 crisis en ziet zich nu genoodzaakt deze opnieuw te activeren door de droogte.

Uitgebreide gevolgen van de droogte

De beslissing om de ERTE door te voeren raakt het grootste deel van het personeel van Freixenet en Segura Viudas. Alleen werknemers die zich bezighouden met commerciële activiteiten vallen hier buiten. De medewerkers in de productie, administratie, marketing en financiën zullen de effecten van deze maatregel het meest ondervinden. Dit raakt 615 van de 778 werknemers van het bedrijf. Gepensioneerde werknemers die gedeeltelijk zijn uitgetreden worden niet beïnvloed door deze maatregel.

Bedrijfsraad al ingelicht

Het verzoek voor de ERTE ligt momenteel bij de Generalitat voor goedkeuring. De bedrijfsleiding heeft de bedrijfsraad reeds ingelicht over de plannen. Deze maatregel illustreert de ernst van de situatie in Catalonië, een regio die bijzonder hard getroffen is door de droogte. De regering van Catalonië heeft al noodtoestand afgekondigd vanwege het watertekort en restricties ingesteld om het waterverbruik te verminderen.

Recordomzet

Ondanks de financiële uitdagingen die de droogte met zich meebrengt, rapporteerde Freixenet onlangs nog een recordomzet van 1,23 miljard euro over het afgelopen jaar. Dat is een stijging van 4,1% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze cijfers zijn schrijnend: terwijl de vraag naar cava wereldwijd stijgt, wordt het vermogen van Freixenet om aan deze vraag te voldoen bedreigd door externe factoren zoals de aanhoudende droogte.

Dit vind je misschien ook leuk