Spaans: de op een na meest gesproken moedertaal ter wereld

door admin
Spaans als moedertaal

Op dinsdag 23 april viert de Verenigde Naties Wereld Spaanse Taaldag om bewustwording te verhogen over de rijke geschiedenis, cultuur en het gebruik van Spaans als officiële taal. Spaans staat op de vierde plaats van meest gesproken talen ter wereld. Bovendien is het Spaans de op een na meest gesproken moedertaal wereldwijd.

Bijna 500 miljoen mensen spreken Spaans (Castellano) als moedertaal. Dat aantal vertegenwoordigt 6,2% van de wereldbevolking volgens het laatste rapport van het Instituto Cervantes. Dit maakt Spaans de op een na meest gesproken moedertaal na Mandarijn Chinees.

Spaans wereldwijd

Het totaal aantal Spaanstaligen, inclusief moedertaalsprekers, mensen met beperkte vaardigheden en studenten, bedraagt bijna 600 miljoen. Dit plaatst het Spaans als de vierde meest gesproken taal ter wereld na Engels, Mandarijn en Hindi. Van de 599 miljoen Spaanstaligen spreken 499,9 miljoen het als moedertaal, 76,4 miljoen hebben beperkte vaardigheden en 23 miljoen zijn studenten.

Waar in Spanje wordt het slechtst Spaans gesproken?

Spaans in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben het grootste aantal Spaanse sprekers onder landen waar Spaans niet de officiële taal is. Er wonen 41,254,941 mensen die het Spaans als moedertaal spreken in de VS. Van de 50,058,280 sprekers met beperkte vaardigheden wereldwijd, wonen er 25,906,000 in Europese Unie landen buiten Spanje en 15,500,000 in de Verenigde Staten.

Onderwijs in het Spaans

Meer dan 23 miljoen leerlingen studeren Spaans als vreemde taal op alle niveaus van het onderwijs, inclusief niet-formeel onderwijs. Dit aantal is vastgesteld door het Instituto Cervantes na onderzoek in 111 landen.

Toekomstverwachtingen

Hoewel het aantal Spaanssprekenden absoluut zal toenemen in de komende 50 jaar, zal hun relatieve aandeel geleidelijk afnemen. In 2100 zal 6,4% van de wereldbevolking in staat zijn om in het Spaans te communiceren.

Spaans op internet

Spaans is de derde meest gebruikte taal op internet na Engels en Chinees. Het is ook de op een na meest gebruikte taal op de belangrijkste sociale netwerken zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube en X. Dat is ver voor talen als Portugees en Frans. 7,9% van de internetgebruikers communiceert in het Spaans.

Lees ook: Spaanse accenten uit 50 provincies te beluisteren

Dit vind je misschien ook leuk