Waar in Spanje wordt het slechtst Spaans gesproken?

door admin
Waar in Spanje wordt het slechtst Spaans gesproken?

Spaans is een van de snelst groeiende wereldtalen. Het behoort tot de top vijf van talen ter wereld wat betreft het aantal sprekers, de landen waar het een officiële taal is en de geografische spreiding. De taal komt met 534 miljoen sprekers (zowel moedertaal- en niet-moedertaalsprekers) na het Engels, Mandarijn en Hindi. Na het Spaans volgt het Frans op de vijfde plek. Als alleen wordt gekeken naar het aantal moedertaalsprekers, dan staat Spanje na het Mandarijn op de tweede plaats.

Binnen Spanje is er ook nog een grote rijkdom aan talen. Naast het Spaans als officiële nationale taal, zijn er vier officiële regionale of co-officiële talen: Het Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Dit heeft tot gevolg dat duizenden kinderen vanaf zeer jonge leeftijd twee talen leren spreken en dat de kleintjes uiteindelijk polyglotten worden, omdat ze naast Spaans of de co-officiële taal ook Engels of Frans kunnen leren op school.

Het onderzoek van het INE trekt daarom de aandacht, omdat het speciale nadruk legt op het gebruik en de kwaliteit van de verschillende talen die in Spanje worden gesproken. Een van de conclusies luidt dat het Spaans niet overal in het land even goed wordt gesproken.

Wat zijn de plaatsen waar Spaans het slechtst wordt gesproken?

De INE-studie heeft het correcte gebruik van het Spaans in elk van de autonome gemeenschappen geanalyseerd. Wat dit betreft is er een zeer hoog percentage van de bevolking dat het zonder enig probleem spreekt omdat het de moedertaal is. In feite komt geen enkel gebied onder de 90% wat beheersing van het Castellano betreft. Desondanks zijn er enkele gebieden met een lagere score dan de rest.

Cantabrië en Asturië zijn de gemeenschappen die bovenaan de lijst staan ​​als de steden waar het Spaans het best wordt gesproken. In de eerste spreekt 98,2% het perfect, terwijl in het Prinsdom Asturië het percentage stijgt tot 98,4%. Een merkwaardig feit wat betreft Asturië is dat de moedertaal, het Asturisch, slechts door 2,8% van de inwoners wordt gesproken.

Aan de andere kant zijn de gemeenschappen die een lager percentage behalen in het gebruik van Spaans Murcia, met 93,5%, en Melilla, met 93,4%. In Murcia valt juist weer het hoge percentage mensen dat Engels spreekt op met liefst 12,5% van de bevolking. Dat is een van de hoogste percentages van het land.

Meest gebruikte en gesproken co-officiële taal?

Bovendien lost de INE-studie ook een veel terugkerende vraag op met betrekking tot de co-officiële talen in Spanje. Namelijk: wat is de meest gebruikte en gesproken co-officiële taal? Hoewel velen misschien het Catalaans als antwoord zullen geven, is dat niet goed. Galicisch is de meest gesproken co-officiële taal in Spanje. 83,1% van de gemeenschap spreekt het, terwijl in Catalonië slechts 75% dit doet.

Dit vind je misschien ook leuk