Het succes van Estepona

Estepona boekt recordoverschot van 30 miljoen euro

door admin
Estepona, historisch centrum

Estepona trekt niet alleen steeds meer toeristen en investeerders aan. De stad, gelegen in de gouden driehoek van de Costa del Sol samen met Marbella en Benahavís, heeft ook het beste economische resultaat in haar geschiedenis bereikt.

De gemeente Estepona meldt een overschot van maar liefst 30,25 miljoen euro. Dit werd bekendgemaakt tijdens de laatste gemeenteraadszitting. Daarin werd de afsluiting van de begroting van 2023 besproken.

Financiële stabiliteit en recordinvesteringen

De begrotingsstabiliteit van Estepona werd vastgesteld op 14,9 miljoen euro. Verder staat het resterende kasgeld op een recordhoogte van 37,8 miljoen euro. Dit overtreft alle verwachtingen en zet de economische indicatoren voor het negende opeenvolgende jaar op groen.

Het overschot zal ten goede komen aan de burgers. Extra geld wordt ingezet voor het versterken van infrastructuurprojecten in en rond de stad. Dit omvat onder meer wegverhardingen, verbeteringen aan musea en sportfaciliteiten, openbare verlichtingsplannen en de uitbreiding van het kustpad (Senda Litoral). Extra kredieten en kredietverhogingen met een totale waarde van 9,43 miljoen euro werden voor deze doeleinden goedgekeurd.

Aanzienlijke afname van gemeentelijke schulden

De levende schuld van de gemeente stond per 31 december op 28,5 miljoen euro. Er is al 90% van de meer dan 300 miljoen euro aan schulden geërfd van de vorige gemeentebesturen zijn aangegaan, afbetaald. De huidige schuldgraad van de stad is de laagste in dertig jaar (24%).

Liquiditeit en investeringen op recordniveau

De banktegoeden van de stad bedroegen aan het einde van het jaar na betaling van de overgenomen schuld en uitvoering van 25,7 miljoen euro aan investeringen meer dan 67 miljoen euro. De gemiddelde betalingsperiode van de gemeente is met 11,1 dagen een van de beste in Spanje.

De totale investeringen in de stad bedroegen bijna 26 miljoen euro in 2023. Daarmee doet Estepona per inwoner de meeste investeringen in faciliteiten binnen de provincie Málaga.

Privé-investeringen trekken aan

De aantrekkende privé-investeringen weerspiegelen de bloeiende lokale economie. Recente projecten omvatten luxehotels en residentiële projecten in het stadscentrum. Voorbeelden zijn een recent geopend winkelcentrum en een vijfsterrenhotelproject van het investeringsfonds Unicorn Royal Emirates uit de Verenigde Arabische Emiraten, met een totale investering van 150 miljoen euro, gepland voor voltooiing in 2027.

Lees ook: Estepona besluit dat privézwembaden gevuld mogen worden ondanks droogte

Dit vind je misschien ook leuk