Nieuw wandel- en fietspad langs de Costa del Sol bijna voltooid

door admin
Nieuw wandel- en fietspad langs de Costa del Sol bijna voltooid

Dit uiteindelijk ruim 200 kilometer lange pad biedt zowel wandelaars als fietsers de kans om de kust van de provincie op een unieke manier te ontdekken, hoewel sommige kustgemeenten zoals Rincón de la Victoria en Mijas het fietsverkeer nog beperken. Het pad wordt vaak – met name in de weekends – zo druk bewandeld, dat fietsers moeilijk kunnen passeren en dat kan gevaarlijke situaties tot gevolg hebben.

‘Zusterproject’ van de Gran Senda de Málaga

Cristóbal Ortega, de plaatsvervangend regionaal minister van Milieu, Binnenlands Toerisme en Klimaatverandering, benadrukt dat La Senda Litoral als een ‘zusterproject’ van de Gran Senda de Málaga fungeert. Dit project betreft een circulaire route die de gehele provincie doorkruist via verschillende paden en routes min of meer langs de provinciegrens.

Investeringsinspanningen en subsidies

Sinds 2016 is er in totaal €12,1 miljoen aan subsidies verstrekt aan verschillende gemeenten om het pad te voltooien. Voor dit jaar is er een budget van €7 miljoen gereserveerd. Ortega vermeldde dat een nieuw deel van de route in Vélez-Málaga, dat bijna een kilometer lang is, onlangs is geopend dankzij een investering van €1,3 miljoen.

Casares en Estepona als voorlopers

De Provinciale Overheid positioneert Casares als de “eerste gemeente die haar volledige kustlijn heeft verbonden door La Senda Litoral”. In Estepona is al 90% van de kustlijn (23 kilometer) verbonden. 

Toekomstige uitbreidingen en uitdagingen

Hoewel het project goed op weg is, zijn er nog steeds uitdagende stukken die moeten worden aangepakt, zoals de stukken die Nerja en Torrox verbinden. De kust daar wordt gekenmerkt door kliffen en smalle baaien.

Lokale reacties

Rocío Ruiz, de locoburgemeester van Benajarafe en Chilches, heeft de nieuwe infrastructuur geprezen als een “noodzaak die nu een veilige en aangename ruimte biedt voor wandelaars.”

Jesús María Claros, raadslid van Infrastructuur in Vélez-Málaga, voegt eraan toe dat zijn gemeente nu ook deel uitmaakt van La Senda Litoral, en benadrukt het commitment om de 22 kilometer lange strandlijn van de gemeente volledig te dekken.

Toeristische attractie

Eenmaal gereed belooft de Senda Litoral een interessante toeristische attractie te zijn en een verbindend element tussen de kustgemeenten van de provincie te vormen. Wandelaars en fietsers, zowel bewoners als bezoekers, kunnen zo, zonder hinder van gemotoriseerd verkeer, genieten van de Middellandse Zee, gezellige kustplaatsen en jachthavens. Ook voor de middenstand langs de route is het goed. In plaatsen waar het pad al een tijdje is afgerond, zoals La Cala de Mijas, zien zij hun klandizie toenemen. 

Lees ook: Nieuw wandelpad van Malaga naar Caminito del Rey in de maak

Dit vind je misschien ook leuk