Een controverse over de coronapandemie in Spanje heeft geleid tot het ontslag van Sonia Tamames, algemeen directeur Volksgezondheid van Castilla y León. Tamames kwam onder vuur te liggen na een televisie-interview waarin ze stelde dat “de coronapandemie niet zo ernstig was”. Haar uitspraak veroorzaakte verontwaardiging bij zowel het publiek als politieke leiders.
Tamames gaf voorafgaand aan haar uitspraken aan dat ze kritiek verwachtte. Ze zei: “Dit zal waarschijnlijk veel mensen tegen de borst stuiten.” Vervolgens verklaarde ze zonder terughoudendheid: “De coronapandemie was geen bijzonder ernstige pandemie. In het begin trof het jonge mensen, maar het virus evolueerde en vormde later vooral een risico voor ouderen.”
Daarnaast vergeleek ze de coronapandemie met de Spaanse griep van 1918, die een grotere impact had op jongeren. Deze vergelijking werd als ongepast beschouwd, gezien de hoge sterftecijfers in Spanje.
Felle politieke reacties en ontslag van Tamames
Luis Tudanca, woordvoerder van de PSOE in Castilla y León, eiste direct haar aftreden en herinnerde eraan dat duizenden mensen stierven aan COVID-19. Andere politieke leiders bekritiseerden haar gebrek aan empathie en professionaliteit.
Als reactie op de ophef bood de regionale president, Alfonso Fernández Mañueco, publiekelijk excuses aan. Hij noemde de uitspraken van Tamames een “ernstige fout” en benadrukte het belang van verantwoordelijkheid nemen. Ook sprak hij zijn solidariteit uit met de slachtoffers en nabestaanden van de pandemie.
De impact van de coronapandemie in Spanje
Spanje werd zwaar getroffen door de coronacrisis. Het eerste bevestigde geval werd op 31 januari 2020 vastgesteld op La Gomera, waar een Duitse toerist positief testte. Het virus verspreidde zich razendsnel over het vasteland, met een piek op 2 april 2020, toen maar liefst 950 sterfgevallen in 24 uur werden geregistreerd.
In totaal overleden meer dan 120.000 mensen aan COVID-19 in Spanje, terwijl ziekenhuizen aan hun maximale capaciteit werkten en zorgpersoneel kampte met een tekort aan beschermingsmiddelen. In Castilla y León alleen al overleden meer dan 18.000 mensen aan het virus.
Gezien deze impact werd de corona-uitspraak van Tamames als onacceptabel beschouwd, wat uiteindelijk leidde tot haar ontslag als gezondheidsdirecteur.
Lees ook: Meer huwelijken op de klippen in Spanje na corona en quarantaineplicht