Catalaanse separatisten gebruiken toespraak Pau Casals

door admin
Catalaanse separatisten gebruiken toespraak Pau Casals

Zijn huis, Villa Casals in Vendrell, nu een museum, biedt zondag 12 november een wijnproeverij. Het is een van de vele bijzondere plekken die aan bod komen in de nieuwe, deze week verschenen reisgids Catalonië & Barcelona van schrijver en journalist Edwin Winkels.

In een nieuwe video (te zien op deze pagina) van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging om de rest van de wereld om aandacht en steun te vragen, wordt een historische toespraak, in het Engels, van Casals gebruikt. “Catalonië is nu een provincie van Spanje. Maar wat wás Catalonië? Het was de grootste natie van de wereld,” zei Casals toen hij in 1971 in New York de Medaille voor de Vrede van de Verenigde Naties in ontvangst nam.

Pau Casals is een van de beroemdste Catalanen ooit. In de maritieme wijk Coma-ruga van het stadje El Vendrell staat het huis dat hij in 1910 liet bouwen en dat nu zijn museum herbergt. De Villa Casals is een van de vele bijzondere plekken die aan bod komen in de nieuwe, deze week verschenen reisgids Catalonië & Barcelona van schrijver en journalist Edwin Winkels, die zelf al 30 jaar in en rond Barcelona woont.

In 1936 vluchtte Pau Casals naar Frankrijk toen de fascistische generaal Franco de Burgeroorlog begon en een succesvolle, maar bloedige greep naar de macht deed. Ook Casals, als de allergrootste musicus die Catalonië ooit heeft gekend, zou zijn vrijheid en leven niet zeker zijn onder de dictator. Na jarenlang in Frankrijk te hebben gewoond stierf hij in 1973 in ballingschap in Puerto Rico.

Na zijn vlucht zou Pau Casals nooit meer naar de prachtige villa terugkeren. Gelukkig richtte hij twee jaar voor zijn dood in 1973, op 96-jarige leeftijd, een stichting op om zijn nalatenschap in dat huis veilig te stellen. Daardoor is de villa nu een meer dan aardig museum over het leven en de muziek van Casals. De woning, direct aan zee gelegen, is vrijwel geheel intact is gelaten en er is een zaal waar een leerzame video over zijn leven wordt afgespeeld. 

Ook worden er verschillende evenementen georganiseerd. Op zondag 12 november kan het museumbezoek gecombineerd worden met een wijnproeverij, ter gelegenheid van de internationale dag van het wijntoerisme.

In zijn reisgids, die op 7 november is verschenen, geeft Edwin Winkels in vijf hoofdstukken (Pyreneeën, Costa Brava, Barcelona, Binnenland en Zuiden) een verrassend beeld van de eigenzinnige regio, met bijzondere verhalen uit bekende toeristische plaatsen maar vooral veel ‘onbekende’ plekken tussen de zee en de bergen, van noord naar zuid.

Deze gids hoort bij de Spanje-reeks van Uitgeverij Edicola, die elk half jaar wordt aangevuld met een aantal nieuwe delen. Ook geeft Edicola sinds dit jaar een Spanje-magazine uit, Por Favor, dat in het decembernummer uitgebreid zal stilstaan bij die Catalonië-gids, met verschillende pagina’s met verhalen en foto’s uit de reisgids. Ook schrijft Edwin Winkels in elk nummer van Por Favor een persoonlijke column.

Dit vind je misschien ook leuk