Flamencomodesector Spanje luidt noodklok

door admin
Flamencomodesector Spanje luidt noodklok

Dat betekende in het afgelopen jaar een inkomstenverlies van 100 procent waardoor ook deze sector zich genoodzaakt voelt om de overheid om financiële steun te vragen. Het is nog maar zeer de vraag of de festiviteiten in het komende voorjaar wel zullen doorgaan. Als dat niet het geval is, zal dat voor de sector een klap te veel betekenen, reden voor ontwerper Javier García om de beweging #lunaroff in het leven te roepen. 

Rouwstoet

Betrokkenen van #lunaroff kwamen afgelopen week bijeen in een demonstratie in het centrum van Sevilla. Ontwerpers, fotografen, visagisten, modellen en zakenlieden van de bekende flamencobeurzen Simof en We Love Flamenco gaven, allen in het zwart gekleed en in absolute stilte, uiting aan hun gezamenlijke gevoel van rouw en trokken in een stoet door de straten van Sevilla. Aan de Spaanse krant El Mundo legt García uit dat hij met deze actie om aandacht en erkenning van het Andalusische regiobestuur en de gemeentebesturen vraagt nu het water zijn sector hoog aan de lippen staat.  

Flamencomode erkend als cultureel erfgoed 

Omdat alternatieve manieren om te overleven voor deze specifieke beroepsgroep schaars zijn, is #lunaroff voornemens actie te blijven voeren totdat de autoriteiten aandacht besteden aan het probleem. García vraagt daarbij om de duurzaamheid van de ondernemingen in zijn sector te garanderen door de flamencomode op te nemen in het cultureel erfgoed van Spanje, de flamencomode officieel te erkennen en te waarderen als cultuur en financiële hulp te bieden voor zolang deze crisis voortduurt. 

Een ontwerper van flamencomode moet zo’n 30 duizend euro investeren om zijn nieuwe collectie op de catwalk te krijgen. Een kostuum brengt vervolgens gemiddeld zo’n 1000 euro op, op jaarbasis is dat een bedrag van tussen de 60 duizend en 150 duizend euro. Raquel Revuelta, directeur van flamencobeurs Simof heeft inmiddels laten weten dat de beurs van 2021 op aangepaste wijze doorgang zal vinden. Ook ontwerper Javier Villa van We Love Flameco heeft aangegeven dat de showeditie van 2021 zal doorgaan, desnoods online. Voor alle werknemers is nu een tijdelijke werkloosheidsregeling ERTE getroffen. 

Commerciële flamencomode voor feestelijke gelegenheden

Villa ziet in deze crisis een mogelijke transformatie voor de sector die ervoor zorgt dat het flamencokostuum niet langer exclusief bestemd is voor feria’s en romería’s, maar ook voor andere feestelijke gelegenheden. Dat zou mogelijkheden bieden voor het op de markt brengen van een meer commerciële flamencomodelijn die zich onderscheidt van de duurdere kostuums die bestemd zijn voor de jaarlijkse feria’s.

Voor nu hoopt deze specifieke modesector op het begrip en de hulp van de overheden, want met alleen de regelingen die getroffen zijn voor zelfstandigen gaat de flamencomode deze crisis niet overleven. Daarvoor is erkenning en directe, specifieke financiële hulp nodig, zonder tussenkomst van intermediairs waarmee de ontwerpers en andere betrokkenen kunnen overleven tot de feria’s en romería’s weer als vanouds het Andalusische straatbeeld kleuren.

Dit vind je misschien ook leuk