Wat was het Spaanse woord van het jaar 2020?

door admin
Wat was het Spaanse woord van het jaar 2020?

In Nederland selecteert Van Dale nieuwe woorden en stemt het pubkliek, maar de FundéuRAE kiest zelf een (meestal bestaand) woord dat de trends van een jaar het beste weergeeft. Voor 2020 was dat woord confinamiento, met als definitie: tijdelijke isolatie, in het algemeen opgelegd aan een bevolking, een persoon of een groep voor redenen van gezondheid en veiligheid. In Spanje hebben mensen an 14 maart tot eind april gedwongen in huis moeten blijven om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

FundéuRAE koos voor het woord confinamiento omdat het verwijst naar een kant van de coronapandemie die iedereen raakte. Van de andere kant beleefde iedereen het isolement op een andere manier en kan iedereen zijn eigen definitie geven voor confinamiento.

‘Terwijl sommigen leerden koken of Tolstoi lazen, misten anderen hun vrienden of de natuur’, vertelt Soledad Puértolas van FundéuRAE. Het woord bestond al voor de coronacrisis en betekent volgens het van Dale-woordenboek: verbannen, interneren.

Real Academia Española (RAE) heeft de definitie van het woord in het Spaanse woordenboek bij de laatste actualisatie in november 2020 aangepast. De nieuwe definitie sluit nu aan bij de werkelijkheid zoals miljoenen mensen wereldwijd die hebben beleefd tijdens de coronapandemie. Stichting FundéuRAE vindt confinamiento ook een beter woord dan het Engelse lockdown om de gedwongen opsluiting van de bevolking in huis te beschrijven. Volgend jaar staat hopelijk het woord vaccin centraal, op een positieve manier.

Coronataal

Het woord van het jaar is gekozen uit een lijst van twaalf. De andere woorden waren: coronavirus, infodemia (overdaad aan informatie over een thema), resiliencia (veerkracht), COVID-19, teletrabajo (thuiswerken via internet), conspiranoia (samenvoeging van conspira(tivo) = complot en (para)noia = psychische stoornis), un tiktok (een filmpje via de App TikTok), estatuafobia (niet bestaand woord voor beeldenangst), pandemia, sanitarios (medewerker in de gezondheidszorg) en vacuna (vaccin).

En dit jaar leerden we allemaal veel nieuwe begrippen, zoals inmunidad de rebaño (groepsimmuniteit), doblegar la curva (de curve afbuigen), aerosoles, la nueva normalidad (het nieuwe normaal) en nog veel meer.

Dit vind je misschien ook leuk