Dit zijn de tien beste districten van Spanje om tapas te eten

door admin
Dit zijn de tien beste districten van Spanje om tapas te eten

Overal in Spanje vind je wel een barretje waar tapas staan uitgestald in de glazen vitrine op de bar. Van het kleinste gehucht tot de grootste stad, je hoeft er nooit ver voor te zoeken. Het komt maar zelden voor dat je in een plaats komt waar geen bar te vinden is. Wel dat ze dicht zijn. Bijvoorbeeld tussen 17 en 20 uur, precies de tijd dat wij noorderlingen aan avondeten denken. 

Vooral in de grotere plaatsen is er keuze te over. Of je nu de voorkeur geeft aan traditionele tapas in een oude ‘barrio’ of graag hapjes wilt eten in een moderner jasje in een van de snel opkomende kosmopolitische wijken in steden zoals Madrid, Valencia en Barcelona. Je kunt verzekerd zijn van uitstekende smaken en keuzes. 

Madrid 

Laten we beginnen met het gebied La Latina in de hoofdstad. Dit is een van de meest traditionele tapaswijken van de stad en de thuisbasis van enkele van de oudste tapasbars. De sfeer is hier fantastisch en de straten zijn normaal gesproken gevuld met mensen. Lokale specialiteiten zijn patatas bravas, tortilla, croquetas, olijven, kazen en morcilla (bloedworst). Zoals vermeld in ons vorige artikel, worden tapas vaak gratis aangeboden bij elk drankje. Het is moeilijk om een ​​plek in Madrid te bedenken die La Latina kan overtreffen als het gaat om het ongelooflijke aantal en de verscheidenheid aan tapasbars om uit te kiezen.

Calle de la Cava Baja en Cava Alta liggen midden in het centrum van La Latina en lopen parallel aan elkaar. Cava Baja is de levendigste van de twee en biedt onderdak aan meer dan 50 restaurants op slechts een klein oppervlak. Misschien wel een van de oudste en beroemdste restaurants hier is Casa Lucio. De eigenaar, Lucio Bláquez, werd geboren in 1933 en kwam naar het gebied toen hij nog maar 12 jaar oud was. Hij werkte met zijn vader in het restaurant Mesón El Segoviano. De eigenaar behandelde Lucio als een zoon en jaren later verkocht hij het restaurant aan hem. Een van de specialiteiten hier is Huevos estrellados, die voor € 12,50 meer dan het proberen waard zijn.

Op zondag vind je, net buiten de Barrio de La Latina, de lokale vlooienmarkt. Daarom is zondag een uitstekende dag om hier neer te strijken voor een tapastour. Probeer wat slakken als ze op een menu staanu

Barcelona

De Catalaanse hoofdstad kent tal van gebieden om te bezoeken voor heerlijke tapas. De Gotische wijk is een van de bekendste wijken in het centrum van de stad. Zoals de naam al aangeeft, kun je nog steeds enkele middeleeuwse overblijfselen zien. Bar La Plata is een van de oudste authentieke tapasbars in de omgeving. Geopend in 1945, kun je er nog 4 van de originele tapas uit die tijd bestellen. Het kan er normaal gesproken erg druk zijn, maar de sfeer is er altijd fantastisch. Ga voor iets moderners en meer trendy naar de Passeig de Sant Joan. Dit opkomend gebied ligt in de wijken Eixample en Gràcia van Barcelona. Je vindt er zowel traditionele tapas als meer haute cuisine-versies van de oude klassiekers.

Bilbao en San Sebastian

Aan de Atlantische noordkust van Spanje worden tapas pintxos genoemd. In beide steden zijn de historische stadscentra de beste plaatsen om te bezoeken voor een ’tapaatje doen’. Je kunt hier niet fout gaan! Calle 31 de Agosto, Calle Pescaderia en Calle Fermin Calbelto in Donostia, San Sebastian en Calle del Perro en Plaza Nueva in Bilbao mogen niet ontbreken op je tapasreis. Er zijn tal van opties, maar vooral vis en zeevruchten zijn het proberen waard.

Veel van de bars hier bestaan al vele decennia. Zo heeft La Espiga in het centrum van Donosita al sinds 1928 dezelfde familietradities. Volgens de legendes van San Sebastian hebben de vrouwen van La Espiga de Pintxos uitgevonden.

Basaras in de oude wijk van Bilbao heeft de meest elementaire tapas, maar op de een of andere manier hebben ze een magisch tintje en smaken ze heel speciaal. Bar Fermin serveert ook traditionele tapas met de Gilda hoog op hun lijst van favorieten. Gilda’s werden in 1946 in Baskenland gecreëerd en werden genoemd ter ere van een film met Rita Hayworth in de hoofdrol. De tapa is een combinatie van olijven, augurk, groene pepers en ansjovis. Er wordt gezegd dat ze groen, zoet, zout en pittig zijn – een beetje zoals het personage in de film.

Granada

Granada wordt vaak beschouwd als een van de beste steden om van bar naar bar te dwalen, te genieten van de tapas en de sfeer op te snuiven. Bijna overal wordt hier een gratis tapa bij een drankje geserveerd. Van sommige bars is zelfs bekend dat ze er meer dan één aanbieden. Het is echter de ober die beslist wat je krijgt. Als je liever kiest, hebben de meeste plaatsen een uitgebreid aanbod, maar dan betaal je er gewoon voor.

Een van de vele eetgelegenheden is de wijk Albaicin, de oude Joodse wijk en het gebied rond de kathedraal. Bodegas Castañeda is een ongelooflijk drukke en sfeervolle bar die beroemd is om zijn keuze aan jamon die overal hangt. Reina Monica is een zeer vriendelijke, gastvrije bar met een selectie van smakelijke tapas. Bar Pibe is ook een must om te bezoeken. Hier kun je de hele dag zitten nippen van je wijntje of biertje en eten terwijl je je blik laat dwalen over het majestueuze Alhambra.

Sevilla 

De hoofdstad van Andalusië is trots op zijn tapas en je kunt ze overal vinden als je ronddwaalt. In veel wijken zijn talloze gastronomische hoogstandjes te vinden. Van oude tavernes tot hypermoderne restaurants met creatieve en innovatieve gerechten. Keuze te over!

De zeer traditionele plaatsen zijn Las Teresas met zijn verbazingwekkende selectie van jamon, worstjes, bloedworst en kaas. Probeer de secreto de cerdo ibérico a la plancha! Of als je liever iets moderners hebt, probeer dan Vineria San Telmo, waar koks een creatieve draai hebben gegeven aan de gerechten en de tapas ook nog eens op een geweldige manier presenteren. Hier eet je tapas met je ogen voordat je ze zelfs maar proeft. 

Valencia

Ruzafa is een van de meest trendy wijken van Valencia. En als zodanig is het een populair punt voor mensen om uit te gaan en samen te genieten van de avond. Er zijn tal van tapasbars in dit gebied, El Camerino om er maar een te noemen. Deze moderne tapasbar geeft klanten het gevoel dat ze artiesten zijn in een theaterdecor. Er staan ruim 30 items op het menu waarin ook rekening gehouden wordt met allergieën, veganistische en vegetarische voorkeuren.

In de Carrer de Josep Benlliure huist Casa Montaña al sinds 1836 en zag sindsdien veel eigenaren voorbijkomen. Sinds 1994 zijn de eigenaren echter dezelfde met Alejandro García, zoon van de huidige eigenaar Emiliano, die het team sinds kort is komen versterken. Moderniteit leeft hier in perfecte harmonie met traditie.

Als alternatief, als je met vrienden van tapas wilt genieten en tegelijkertijd op de hoogte wilt blijven van het voetbal, probeer dan Bocadella Tapas in Calle Escultar met zijn unieke interieur en fantastische aanbod aan tapas. Geweldige sfeer voor geweldige prijzen.

Leon

De wijk Húmedo in het historisch centrum is het belangrijkste gebied om te genieten van een drankje en een tapa of twee, drie, vier. Je vindt meer dan 100 bars in dit gebied rond Plaza de San Martin. Een heerlijke zone om “te verdwalen” in het doolhof van smalle straatjes met een overvloed aan tapasbars, wat is er niet leuk aan? Houd je van kroketjes, begin dan je tapasreis bij Rebote met een verscheidenheid aan typische en interessante ‘croquetas’ op het menu waaruit je kunt kiezen.

Tweede op je lijst, en nog steeds op het plein is La Bicha, beroemd om zijn worsten. In het bijzonder de morcilla (bloedworst).

Zaragoza

Als je houdt van smalle straatjes vol authentieke tapasbars, zoek dan niet verder. De wijk Tubo in Zaragoza is dé place to be. Meli Melo del Tubo biedt naar eigen zeggen “creatieve tapas voor de onverschrokken eter die verder wil gaan dan het gebruikelijke”. Dit gebied, op en rond Calle Estébanes en Calle Libertad, is erg druk tijdens de lunch en nog meer in de avonduren. Dwaal hier van bar naar bar en probeer een breed scala aan tapas uit. De buurt is altijd levendig en zeer sfeervol. Dichtbij, nog steeds in de wijk Tubo, kun je Bula Tapas proberen, aan de Calle Mártires. Dit is een hippe en trendy, maar toch relaxte tapatent. 15 jaar geleden werd deze geopend door Iván Beltrán en Juan Carlos Loras. Een mix van traditionele en moderne tapas creatief geserveerd en mooi gepresenteerd.

Jaen

Jaen is de grootste producent van olijfolie en dat komt terug in de typische tapasgerechten van de streek. Dicht bij de kathedraal ligt La Manchega, en zoals de naam al doet vermoeden, wordt hier de beroemde Manchego-kaas geserveerd. Maar niet alleen dat, probeer eens een paar van de tapas met inktvis- of Iberische varkensvlees. La Manchega is een eenvoudige maar gezellige bar, met uitstekende service.

Tapas zijn ideaal om samen te delen en samen van te genieten. De filosofie van de eigenaren van Bomborombillos is “Deel emoties en smaken, momenten en ontmoetingen. Geniet van de smaken van Jaén … en vergeet”. Gelegen op Pintor Carmelo Paolmino.

Salamanca

Salamanca staat bekend om zijn prachtige architectuur en de oude universiteit die geschiedenis en cultuur aan de stad toevoegt en met name veel studenten van over de hele wereld die voor een bruisende levendigheid zorgen. Er is vrijwel geen tapasmenu te vinden in het binnenland van Spanje zonder Iberico-producten erop. Zo vind je de exquise Jamón Ibérico de bellota Gran Reserva Carrasco Guijuelo Añada 2016 op de kaart van het vrij exclusieve El meson de Gonzalo op Plaza del Poeta Iglesias. In het bargedeelte worden tapas geserveerd. Verder vind je in deze stad die een ware lust voor het oog is, op elke hoek een plek om heerlijk te eten.

En natuurlijk is de opsomming in dit artikel niet uitputtend. We blijven door Spanje reizen om de beste plekjes te vinden en te delen. Voel je bovendien vrij om ons te wijzen op alle gebieden met fantastische tapas die wij hebben gemist.

Dit vind je misschien ook leuk