Catalaanse boekwinkels bedanken lezers voor steun tijdens coronacrisis

door admin
Catalaanse boekwinkels bedanken lezers voor steun tijdens coronacrisis

Het nieuwe boekenfeest moet een blijvertje worden en prikt een nieuwe datum op de boekenkalender. Die kalender begint met de Week van het Catalaanse Boek in september, daarna volgt kerstmis, bereikt zijn hoogtepunt op de feestdag van de Sint Joris en Librestiu markeert het begin van de zomervakantie. Op het feest van Sint Joris, op 23 april, geven de Catalanen aan hun een geliefde een roos (meestal aan vrouwen) of een boek (vooral aan mannen).

Zeker 110 boekhandels in veertig Catalaanse steden en dorpen deden mee aan de eerste editie van LLibrestiu. Zij organiseerden onder andere workshops, lezingen, signeersessies, en quizzen over literatuur. Bij boekhandel +Bernat in Barcelona konden lezers speeddaten met schrijvers op het Placeta María Luz Morales. ‘Zo kan elke lezer aan elke schrijver die komt een handtekening vragen, een vraag stellen, kritiek geven, of hem of haar ophemelen. Het was de bedoeling om ook voor hapjes en bier te zorgen, maar dat moesten we schrappen vanwege de nieuwe coronaregels.’ In Gerona organiseerden de tien boekhandels samen een feest op het Plaza de la Independencia, met als centrale thema de thriller.

Llibrestiu is volgens de voorzitter van de Catalaanse vereniging van boekverkopers Maria Carme Ferrer een feest om literatuur dichter bij de mensen te brengen. ‘We willen dat de lezers in contact komen met de schrijvers.’ De eerste editie was nog niet bekend bij het brede publiek, maar Ferrer is erg blij met de steun van alle gemeenten en tevreden over de opkomst. ‘Volgend jaar weer.’

Dit vind je misschien ook leuk