Spaanse keuken op twee na de beste in de wereld volgens nieuwe ranglijst

door admin
Spaanse keuken op twee na de beste in de wereld volgens nieuwe ranglijst

Deze atlas categoriseert meer dan 10.000 voedingsmiddelen, gerechten en dranken van over de hele wereld en heeft het publiek gevraagd naar wat zij zien als de beste keuken van de wereld. Vraag dat aan een gemiddelde Spanjaard en die zal zeker de Spaanse keuken antwoorden. En als je dan doorvraagt hoor je vrijwel zeker dat de keuken van zijn regio of provincie daarin weer de beste is. Toch wordt de Spaanse keuken volgens deze ranglijst verslagen door twee andere landen. Wel opvallend is dat de Mediterrane keuken domineert in deze top drie. 

Italiaanse keuken op 1

Niet heel erg verrassend is dat op nummer 1 van de Smaakatlas de Italiaanse keuken is gekozen tot beste ter wereld. Die keuken kreeg 4,72 punten van de 5. Val de Italiaanse gerechten en voedingsmiddelen die door gebruikers van Taste Atlas het best worden gewaardeerd, vallen Parmigiano Reggiano, Toscaanse prociutto en ‘nduja op. Het laatste is een met chili gekruide, gezouden salami uit het zuiden van het land met een paté-achtige textuur die perfect bij gegrild vlees of vis past of wordt toegevoegd aan pastasauzen.

Na de Italiaanse keuken volgt op 2 de Griekse keuken op geringe afstand met 4,69 op 5. Veel gerechten vinden eveneens hun basis in de Mediterrane keuken, maar oosterse invloeden zijn hier veel groter. Denk aan gerechten als kalamata, fystiki aeginas of rodanika. De eerste is een olijfolie uit Messinia en de Peloponnesos, de tweede is pistachenoten van het eiland Aegina in de Saronische Golf en de derde is een perzik. 

De Spaanse keuken op nummer drie, daar kunnen we wel mee leven. En welk gerecht staat op de eerste plaats als meest gewaardeerd? Dat is de 100% Iberische ham van de zwarte varkens die zich voeden met eikels en kruiden. Ook Manchego-kaas en de beroemde espeto de sardinas gooien hoge ogen. De visspiesjes worden vooral in Malaga gegeten, vergezeld van een tinto de veranos.  

Beste restaurants per land

De Smaakatlas rangschikte bij dit overzicht ook meteen de beste restaurants in elk land. In Spanje zijn dat Del Oso in Areños (Cantabrië), Las Termas in Astorga (León), Arrocería Maribel in El Palmar (València) en A Horta d’Obradorio in Santiago de Compostela. Die variëteit toont wel aan dat je in alle uithoeken van het land, van noord tot zuid en van oost tot west, goed kunt eten.

Bekijk ook: Wat is hét sterproduct uit de Spaanse keuken?

Na Spanje volgen de Japanse, de Indiase en de Mexicaanse keukens. De top 10 keukens wereldwijd wordt afgesloten door Turks, Amerikaans, Frans en Peruaans eten. Fransen zullen het ongetwijfeld niet eens zijn met het feit dat hun keuken met ‘haute cuisine’ is verslagen door de als niet al te subtiel bekend staande Amerikaanse keuken.

Wat zijn de beste traditionele gerechten

De Smaakatlas maakt ook lijsten met de beste traditionele gerechten per land. Op 1 staat karé, de curry in Japanse stijl die sinds het Meiji-tijdperk populair is in het land. Dat was de periode waarin Japan zich begon open te stellen voor het Westen. Toen was het gerecht alleen iets voor de rijken. Tegenwoordig kunnen mensen uit alle lagen van de bevolking ervan smullen. 

Het tweede meest gewaardeerde traditionele gerecht op de lijst komt uit Brazilië. Het is de picanha te proberen, het type rundvlees dat wordt gebruikt om de churrasco te bereiden die ook zoveel roem geniet in Argentinië en Uruguay. 

Bekijk ook: De beste Spaanse tapas voor je op een rij

Voor de bronzen medaille blijven we dichter bij huis, namelijk buurland Portugal. Hier is als lekkerste gerecht amêijoas à Bulhão Pato gekozen. Dat zijn venusschelpen met een saus op basis van olijfolie, knoflook, citroensap en verse koriander. 

Verder naar beneden op de lijst, na het passeren van de Chinese guotie, de Peruaanse ceviche, de Iraanse ghormeh sabzi, of, waarom niet, een Italiaanse pizza-margarita, komen we aan bij de Spaanse knoflookgarnalen, gambas al ajillo. Dit is het eerste gerecht op de lijst van beste traditionele gerechten ter wereld. Dan volgt nog een gerecht met garnalen: gambas a la plancha.

Bekijk ook: Waar in Spanje krijg je een gratis tapa bij je drankje?

Dit vind je misschien ook leuk