Imposant spookstation Canfranc bijna toegankelijk voor publiek

door admin
Imposant spookstation Canfranc bijna toegankelijk voor publiek

De herstelwerkzaamheden zijn begonnen en de overheid van Aragón hoopt er binnen een week of vijf mee klaar te zijn. Het plan is het station de komende zomer weer toegankelijk te hebben voor publiek. De regionale regering hoopt met het openstellen van het reusachtige gebouw de lokale economie te stimuleren en banen te scheppen door het aantrekken van toeristen.

Het bedrijf Coanfi investeerde 130.000 euro in de werkzaamheden. Het betreft vooral het veilig maken van delen die op instorten staan, het vastmaken van loszittende delen van het dak, het verwijderen van grafiti en het aanleggen van een toeristische route door het station.

Nazi-transport

Het enorme gebouw werd in 1928 voltooid. In de decennia erna werd het volop gebruikt. Niet alleen door passagiers die tussen Spanje en Frankrijk reisden, maar blijkt het station tijdens de Tweede Wereldoorlog het decor te zijn geweest voor het transport van door de nazi’s gestolen goud, internationale spionage en de vlucht van honderden joden.

Eindstation

Na de oorlog werd het station nog gebruikt totdat in 1970 een brug aan Franse zijde van de route instortte. Sindsdien vormt Canfranc een eindstation. Lees voor meer informatie over het goederentransport van de nazi’s en het turbulente verleden van het station het artikel erover op MeerSpanje.nl.

Dit vind je misschien ook leuk