Burgemeesters willen Mezquíta van Córdoba terug in publiek domein

door admin
Burgemeesters willen Mezquíta van Córdoba terug in publiek domein

In een brief die woensdag werd gepubliceerd melden de burgemeesters ‘erg bezorgd’ te zijn over de overname door de katholieke kerk van het complex dat feitelijk een grote moskee is met daarin een kathedraal. Het complex, beter bekend als ‘La Mezquita’ werd door Unesco in 1984 bijgeschreven op de lijst met werelderfgoed en moet volgens de burgemeesters als historisch erfgoed weer vallen onder het publieke domein.

De brief

‘Wij eisen juridische restitutie van de Moskee-Kathedraal van Córdoba alsook de terugkeer naar het publieke domein van alle erfgoed dat illegaal werd geregistreerd door de kerk’, zo staat in de brief te lezen. De burgemeesters, allen lid van de politieke partijen Verenigd Links of PSOE, zijn ervan overtuigd dat er genoeg bewijs is en historische gegevens bewaard in de gemeentelijke archieven die aantonen dat de stad eigenaar is van het gebouw en poogt te ‘voorkomen dat de kerk het zich toeëigent.

Verdoezelen islamitisch verleden

De controversie begon in 2006 toen de katholieke kerk het complex registreerde als één entiteit in het gemeenteregister. Een burgerinitiatief in 2013 eiste met een grootscheepse handtekeningenactie dat de kerk af zou zien van eigendom en beheer van het monument. Veel kritiek was er over het feit dtat het Bisdom het islamitische verleden van het gebouw verdoezelde.  Met regelmaat zouden in de afgelopen jaren zaken die verwijzen naar de islamitische identiteit van het gebouw, zoals het woord ‘moskee’,  zijn verwijderd uit informatiemateriaal en brochures. Dit terwijl de aard van het gebouw als een symbool wordt gezien voor het vreedzaam samenleven gedurende eeuwen van joden, arabieren en christenen. Daarbij vormt het een zeer goed bewaard gebleven hoogtepunt van de islamtische kunst en architectuur.

Unesco

Deze religieuze symboolfunctie staat ook omschreven in de motivatie van de UNESCO om de moskee-kathedraal in 1984 bij te schrijven op de lijst met werelderfgoederen.  De mezquita kreeg deze status vanwege het unieke karakter van het monument ‘waar de arabische architectuur in al zijn pracht tot uiting komt.’

Het complex werd in 987 gebouwd als moskee. Nadat de katholieke koningen in de dertiende eeuw de heerschappij over Spanje op de Moren heroverden, werd midden in de moskee een kathedraal gebouwd. Het resultaat is dat de Moskee-Kathedraal tegenwoordig hoort bij de belangrijkste en meestbezochte toeristische attracties in Spanje.

Islamitisch verleden

De laatste jaren is de Mezquita alleen in gebruik voor christelijke bijeenkomsten al doen verschillende islamitische organisaties in de stad pogingen om het gebouw ook weer in te richten als islamitische gebedsruimte. Om de kathedraal te bereiken loop je eerst door het moskeegedeelte onder de beroemde hoefijzerbogen die in geen enkele gids over Córdoba ontbreken en langs diverse voorwerpen en delen die herinneren aan het islamitische verleden van het gebouw. Buiten vormen de minaret en de patio met het Al-Mansoerbassin ook een duidelijke verwijzing naar de islamitische oorsprong.

Lees meer over de Mezquita-Catedral op MeerSpanje.nl.

Dit vind je misschien ook leuk