Serie Spaanse musea deel 9: Museo Picasso Málaga

door admin
Serie Spaanse musea deel 9: Museo Picasso Málaga

Pracht en praal zijn hier tegelijkertijd rust en soberheid: de zoveelste culturele Spaanse parel die voor het oprapen ligt en die je vervolgens niet meer loslaat. 

Pablo Picasso wilde dat een deel van zijn kunstwerken te zien zou blijven in Málaga, de stad waar hij in 1881 werd geboren. Ondanks dat hij al op jonge leeftijd uit Málaga vertrok, wilde hij op deze manier verbonden blijven met zijn stad. Zijn schoondochter en kleinzoon realiseerden deze wens door een deel van hun kunstcollectie te schenken aan het museum. Met steun van de regionale regering werd het Museo Picasso Málaga in 2003 uiteindelijk geopend. Een museum dat in zijn geheel is toegewijd aan de artiest die met zijn unieke stijl en technieken een geheel nieuwe wending gaf aan de moderne kunst uit de twintigste eeuw.

Het Palacio de los Condes de Buenavista

 

Het palacio werd aan het einde van de vijftiende eeuw gebouwd op de resten van een Moors paleis waarvan nog veel elementen bewaard zijn gebleven. Een rijke edelman, die de christelijke legers financierde tijdens de reconquista van de stad Málaga, keek niet op een stuiver toen hij dit paleis liet bouwen. Hij importeerde marmer en kostbare andere materialen uit Italië ter verfraaiing van het gebouw. Zo ontstond een paleis met de kenmerkende vijftiende eeuwse mengstijl van Spaanse, Italiaanse en Moorse elementen. Ook kenmerkend voor de architectuur uit deze tijd is de sobere maar elegante manier waarop deze verschillende stijlen samen zijn gebracht.

En al deze kostbare pracht staat niet te blinken in de Zuid-Spaanse zon, maar straalt eerder een ingetogen en bescheiden sfeer uit.  

In 1946 huurde de Spaanse overheid het paleis dat tot 1997 het onderkomen werd van het Museo Provincial de Bellas Artes. Op verzoek van Picasso’s schoondochter Christine Ruiz-Picasso werd het Andalusische paleis het lang verwachte Museo Picasso Málaga.

Architectuurprijs

 

In 2006 werd het Museo Picasso Málaga door het American Institute of Architects bekroond met de Institute Honor Award. De jury oordeelde: “Het paleis is prachtig gerenoveerd, het is treffend eenvoudig en past prachtig in de sfeer van deze mediterrane stad. De nieuwe gedeelten vloeien eenvoudig en elegant over in dit zestiende eeuwse paleis, zijn patio’s en de straten van Málaga”. In het paleis zijn nu 233 werken van Pablo Picasso te bezichtigen.

De collectie van het Picasso Museum

 

De kunstwerken in het museo Picasso Málaga tonen de creativiteit van een artiest die onmisbaar is voor een goed begrip van de moderne westerse kunstgeschiedenis. De 233 kunstwerken die te zien zijn, werden door Picasso gemaakt tussen 1892 en 1972. Daarmee is werk uit zijn gehele oeuvre in de collectie vertegenwoordigd. Picasso’s artistieke vernieuwing, zijn brede scala aan toegepaste technieken, stijlen en materialen zijn hier bij elkaar gebracht.

De zalen zijn ingericht naar de thema’s die van groot belang waren in het werk van Picasso: zijn band met de stad Málaga, zijn veelzijdige creatieve talent, zijn gevoel voor onrecht, de rol van zijn naasten en alledaagse situaties op zijn schilderijen. Ook het kubisme, waarvan Picasso de grondlegger was, is opgenomen in de prachtige collectie van dit museum. Ten slotte is nog zijn visie op thema’s uit de klassieke schilderkunst zoals portretten, stillevens, landschappen en naakt in het museum te bewonderen.

 

Meer dan versiering

 

“Een schilderij is niet bedoeld om een muur te versieren, een schilderij geeft uiting aan wat je waarneemt, het is een boodschap” zei Picasso zelf. En dat is ook precies wat je ervaart als je in een van de zalen van het museum staat. De schilderijen lijken uit de hagelwitte muren waaraan ze hangen naar voren te komen om je iets te vertellen. Net als het paleis waarin de collectie is ondergebracht, zijn de werken van wereldformaat, maar tegelijkertijd is de setting klein en intiem en lijk je wel een onderonsje met Picasso zelf te hebben.

Deze intieme sfeer begint al aan het begin, bij het prachtige ‘Paulo en un burro’ (Paulo op een ezel), een afbeelding van Picasso’s zoon, zittend op een ezeltje. Dit eerste schilderij is als een uitnodiging om een kijkje te komen nemen in het leven van deze wereldberoemde Spaanse schilder.

 

‘Movimientos y Secuencias’

 

Tot 17 mei van dit jaar is in het museo Picasso de expositie ‘Movimientos y Secuencias’ te zien. Dertig tekeningen en beeldopnames die Picasso maakte tussen 1906 en 1925 worden hier tentoongesteld. Voor deze gelegenheid zijn de tekeningen van Picasso aangevuld met werk van tijdgenoten als María Blanchard, George Braque, Federico Garcí Lorca en Joan Miró.

Het thema van de tentoonstelling is de invloed van de komst van het kubisme, van nieuwe technieken en ontwikkelingen uit onder andere de luchtvaart en de foto- en filmkunst op de moderne samenleving aan het begin van de twintigste eeuw.

De snelheid waarmee personen zich opeens konden verplaatsten en beelden konden worden vastgelegd veranderde voorgoed het leven en de kijk op de wereld.

Het snel kunnen verplaatsen ging begin twintigste eeuw een belangrijke rol spelen in de maatschappij, waarbij ook een beweging zichtbaar was in de artistieke hoek waar zich opeenvolgende korte periodes van nieuwe invloeden gingen voordoen. Zo kwamen de Avant-gardisten even snel op als dat ze korte tijd later weer naar de achtergrond verdwenen.

Meer informatie: MuseoPicassoMalaga.org

Dit vind je misschien ook leuk