Ontdekking werpt nieuw licht op Baskische identiteit

door admin
Ontdekking werpt nieuw licht op Baskische identiteit

De Basken, met ‘Euskera’ als hun unieke eigen taal, zijn wellicht als volk niet zo oud als ze denken te zijn met een geschiedenis die ruim 10.000 jaar terug zou gaan en zijn oorsprong hebben in de jagers- en verzamelaarssamenlevingen in het Mesolithicum. Antropologen en onderzoekers wereldwijd hebben altijd een speciale interesse gehad voor het aparte DNA van de Basken en de unieke taal die ze spreken.

Andere oorsprong

Een groep wetenschappers heeft echter het DNA uit de botresten van acht boeren uit de steentijd geanalyseerd. Deze werden in de periode tussen 3.500 en 5.000 jaar voor Christus in het Atapuerca-gebergte in Noord-Spanje gevonden en zouden duiden op een andere oorsprong van de Basken dan de versie die gewoonlijk als uitgangspunt wordt genomen.

Volgens de onderzoekers zouden de personen aan wie de botten toebehoren de meest nabije voorvaderen zijn van de huidige Basken, zo melden ze in hun verslag dat maandag in het Amerikaanse academische tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences werd gepubliceerd. 

Afstammelingen van eerste boeren

‘De Basken stammen af van de eerste boeren die we in Atapuerca hebben bestudeerd’, zo vertelde de Spaanse bioloog Doctor Cristina Valdiosera tegen de krant El País. Ze voerde het onderzoek uit samen met haar collega Mattias Jakobsson van de Zweedse Uppsala Universiteit.

Jakobsson voegde toe dat het onderzoek ‘eerdere visies van de Basken weerlegt’ waarin ze zichzelf beschouwen als een overblijfsel van een volk met voorouderen  in de jagers- en verzamelaarssamenlevingen in het Mesolithicum.

Goed of slecht nieuws voor de Basken?

Baskische nationalisten zullen dit nieuws wellicht niet verwelkomen, aangezien ze veelal hun antieke herkomst als belangrijk argument zien voor de Baskische onafhankelijkheid van Spanje. Andere Basken zoals Job Inarritu van de pro-onafhankelijkheidspartij Amaiur zien het onderzoek totaal niet als tegengas voor de Baskische spirit. ‘We vormen nog steeds een van de oudste bevolkingsgroepen in Europa, aldus Inarritu tegen de Spaanse pers. ‘Ze zeggen nu dat ons volk 5.000 jaar oud is? Vergeleken met de oude Egyptenaren, die tot 5.000 jaar terug gaan, zijn we stil een oud volk, terwijl onze cultuur en taal nog steeds levend zijn’. Om hier aan toe te voegen dat ondanks dat de oorsprong van het Baskische volk belangrijk is, de toekomst veel belangrijker is. ‘Tegenwoordig zijn de Baskische burgers van verschillende afkomsten, maar we hebben een gezamenlijke toekomst en de meerderheid van de Basken wil daarover zelf op democratische wijze beslissen’.

Dit vind je misschien ook leuk