DANA dreigt met hagel en onweersbuien in Andalusië

door admin
DANA dreigt met hagel en onweersbuien in Andalusië

In praktisch alle provincies hebben de thermometers een daling van 4 graden laten zien. En naast regen kan de onstabiele situatie onweersbuiten en hagel veroorzaken in verschillende delen van de regio.

Lees ook: Deze week instabiel weer met later zelfs een DANA 

“De regenval zal deze woensdag beginnen in het gebied van de Straat van Gibraltar, hoewel er ook stormen kunnen zijn in punten van Sevilla, Huelva, Granada en de bergen van Jaén,” aldus zegt Juan de Dios del Pino, van het nationaal meteorologisch agentschap Aemet in Andalusië. Del Pino bevestigd nog even dat Andalusië niet met modderregen te maken krijgt als gevolg van het zwevend Sahara-stof uit Noord-Afrika. Hier hebben andere delen van het land namelijk wel mee te maken. 

Vanaf donderdag zijn de regens meer verspreid en komen in vrijwel heel Andalusië voor. Op vrijdag is de kans op intense buien het grootst langs de Middellandse Oostkust en in de oostelijk in de regio gelegen berggebieden. Op zaterdag en zondag zullen ze vervolgens weer meer algemeen voorkomen in de hele autonome gemeenschap. 

Volgens de meteoroloog van Aemet kan de situatie veranderen en moeten we rekening houden met onweers- en hagelbuien. Hagel kan vooral voorkomen in gebieden van de provincies Sevilla, Córdoba en Huelva. Al is het op dit moment moeilijk om met grotere precisie te voorspellen wat er zal gebeuren en is de kans op onweer groter dan op hagel.

Lagere temperaturen

De temperaturen zijn op woensdag al opmerkelijk gedaald, maar zullen in de loop van de rest van de week verder dalen. “Nu zitten we met temperaturen onder het gemiddelde, een situatie die zich al bijna twee maanden niet heeft voorgedaan”, zegt Del Pino. Tegen het weekend kunnen ze nog eens 3 tot 4 graden dalen. Daardoor blijven de minimumwaarden in de meeste provincies rond de 10 graden Celsius en de maxima schommelen rond de 22 graden.

Droogte met deze buien niet verholpen

Deze regens zullen helaas niet genoeg zijn om de ernstige droogte in het land heerst te verlichten. Aemet-woordvoerder Rubén Del Campo legde in La Vanguardia uit dat de buien die voor deze week en mogelijk ook volgende week worden voorspeld “volkomen normale situaties zijn voor de maand mei, niets bijzonders”. De buien zullen dus de droogte geenszins beëindigen, maar het neerslagtekort zal in elk geval niet groter worden.

Eerste helft van mei was erg droog

Volgens gegevens van Aemet is de eerste helft van mei, ondanks de aanhoudende regenval in de Golf van Biskaje en de hevige buien in delen van het oostelijke schiereiland van de afgelopen dagen, erg droog geweest in Spanje. Er is slechts 9 l/m² opgehoopt, 62% minder dan normaal voor die periode.

Dit vind je misschien ook leuk